Hoe GIS-adviesbureau Tensing een topwerkgeverscultuur neerzet

29 augustus 2024 Consultancy.nl

Tensing werd onlangs weer erkend als een topwerkgever in ons land. We spraken met employee experience-specialist Charelle Grootenboer over hoe het bedrijf een cultuur neerzet die zo hoog wordt gewaardeerd door de medewerkers.

Jaarlijks beoordeelt het Great Place to Work Institute de werkplekken van duizenden organisaties wereldwijd. Zo ook die van Tensing, een ruim 100-koppig consultancybureau dat nutsbedrijven, overheidsinstanties en andere bedrijven adviseert over het gebruik van geografische informatiesystemen (GIS).

Het bureau is in de meest recente editie van de ranking van Great Place To Work uitgeroepen tot de tiende beste middelgrote werkgever in Nederland. Maar liefst 96% van de eigen medewerkers merkt Tensing aan als een ‘topwerkgever’.

“Ik werk hier nu tien maanden en ik vind het geweldig”, vertelt Charelle Grootenboer. “Het is niet alleen een plek waar ik mijn vaardigheden kan ontwikkelen, maar – net zo belangrijk – ik voel dat iedereen binnen het bedrijf gerespecteerd wordt. Ik voelde me welkom vanaf dag één.”

Op die eerste dag werd Charelle net als alle nieuwe aanwinsten verwelkomd met een bos bloemen. Na twee weken aan boord is er een tweede onboardingsdag, waar de nieuwkomers de kans krijgen om nog meer mensen binnen het bedrijf te ontmoeten.

En ook daarna zet Tensing zijn mensen graag in het zonnetje. Bijvoorbeeld door ze bloemen te geven als ze na hun proefperiode een vast contract krijgen, en ook op hun verjaardag. En bij een promotie krijgen ze champagne.

“Naast dergelijke individuele feestjes heb ik ook genoten van de vele teambuildingevenementen”, vertelt Charelle. “We hebben leuke trips, gaan bowlen en doen leuke dingen zoals kookcursussen. Zo hebben we samen ook plezier naast het werk én leren we elkaar nog beter kennen.”

Medewerkers blij maken

Kortom: sinds haar start afgelopen najaar heeft Charelle volop kunnen genieten van de gezellige cultuur binnen Tensing. Maar wat haar helemaal de uitgelezen persoon maakt om ons te vertellen wat het bureau een topwerkgever maakt, is dat ze zelf verantwoordelijk is voor de employee experience binnen Tensing.

Gevraagd wat dat inhoudt, vat ze het samen als “zorgen dat mensen blij zijn in hun werk” – maar daar komt heel wat meer bij kijken dan deze ene korte zin doet vermoeden.

Hoe GIS-adviesbureau Tensing een topwerkgeverscultuur neerzet

Charelle Grootenboer in een vergadering met collega’s in Utrecht

De hoge Great Place to Work-ranking vormt namelijk slechts het eindresultaat van een lang en uitgebreid proces dat Tensing doorloopt om de medewerkerstevredenheid continu te monitoren en te verbeteren.

“We kijken bijvoorbeeld hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich binnen hun huidige functie kan ontwikkelen, maar ook hoe de functies op dit moment zijn ingericht”, legt Charelle uit. “Zijn er genoeg kansen om door te groeien? Zijn de arbeidsvoorwaarden afgestemd op toekomstige behoeften?”

Elke laatste vrijdag van de maand organiseert Charelle een kennisevenement, waar alle consultants samenkomen om trends en nieuwe inzichten uit te wisselen. “Maar ook zodat we met elkaar in contact blijven, want onze consultants zijn niet altijd op kantoor – ze werken ook bij klanten of vanuit huis. Op deze manier help ik de saamhorigheid behouden die ons bedrijf zo speciaal maakt.”

“Het grootste goed dat we binnen dit bedrijf hebben, is dat het voelt als een familie”, benadrukt ze het belang van die verbondenheid. Uiteindelijk maakt het niet uit “of je een uur, een jaar of tien jaar bij het bedrijf werkt”, elke medewerker “wordt volledig geaccepteerd en ondersteund”.

Voortdurend verbeteren

Nu Tensing tot Nederlands tien beste middelgrote werkgevers wordt gerekend, staat Charelle voor een uitdagende taak, zo erkent ze: hoe kan dit uitstekende resultaat worden overtroffen?

“Gelukkig houdt iedereen bij Tensing van een uitdaging”, geeft ze aan. “We blijven voortdurend praten over hoe we kunnen verbeteren, verzamelen feedback van ons personeel en zoeken naar manieren om nog beter te worden.”

“Tensing creëert een inclusieve omgeving gebaseerd op de pijlers van diversiteit & inclusie, geloofwaardigheid en respect.”
– Great Place to Work

Daarbij neemt Tensing de feedback en behoeften van zijn medewerkers zeer serieus, vertelt Charelle. Dat werkt ook door in het opleidings- en ontwikkelprogramma van het bedrijf.

Junior medewerkers die zich aansluiten bij Tensing doorlopen het tweejarige Young Professional Programme. Hierin krijgen ze algemene kennis en adviesvaardigheden bijgebracht en behalen certificeringen die ze nodig hebben voor hun specialisme.

Vanaf het niveau van associate biedt Tensing tussentijdse ondersteuning – met certificaten of persoonlijke doelen afgestemd op iemands eigen ambities. In sommige gevallen worden nieuwe cursussen aangeschaft omdat een consultant die graag wil volgen.

“Onze aanpak van kennismanagement sluit nauw aan op de individuele behoeften van onze consultants”, aldus Charelle.

Jezelf kunnen zijn

Bedrijven liggen vandaag de dag vaak onder een vergrootglas, omdat ze te weinig zouden doen om diversiteit te ondersteunen. Zo bekleden vrouwen in ons land nog altijd relatief weinig leidinggevende functies, ook binnen de zakelijke dienstverlening.

Dankzij de uitgebreide aandacht voor het neerzetten van een prettige cultuur, mag Tensing zich een positieve uitschieter noemen op het gebied van inclusie, constateert Charelle. Verwijzend naar de resultaten uit de Great Places To Work-enquête, geeft ze aan dat het bureau heel goed presteert op het gebied van ‘geloofwaardigheid’ en ‘respect’.

“We hebben een omgeving gecreëerd waarin mensen zich altijd gehoord en geaccepteerd voelen”, stelt Charelle. “We scoren ook hoog op ‘fairness’. Dit is bij ons zeer belangrijk, omdat mensen bij ons kunnen zijn wie ze zijn. In een tijd waarin onderwerpen zoals gender, cultuur en andere sociale factoren belangrijke gespreksonderwerpen zijn, voelt iedereen zich veilig en geaccepteerd bij Tensing. Dat is essentieel.”

Impactvolle consultancy

Charelle legt uit dat deze toewijding verder reikt dan de muren van het kantoor. Een van de factoren die veel professionals naar de adviessector trekt, is de mogelijkheid om sociaal impactvol werk te kunnen verrichten – en Tensing is vastbesloten om aan die behoefte te voldoen.

“Impactvol werk is cruciaal binnen ons bedrijf – vooral omdat we werken met geo-data, waardoor we veel consultants aantrekken die graag impact willen maken. Dat is nog meer uitgesproken bij onze jongere medewerkers, die tijdens het wervingsproces altijd vragen wat we doen aan duurzaamheid.”

Hoe GIS-adviesbureau Tensing een topwerkgeverscultuur neerzet

Charelle Grootenboer in gesprek met een collega.

Dit betekent dat Tensing vanuit zijn filosofie vaak “zoekt naar projecten waar we andere bedrijven kunnen helpen met duurzaamheid of sociale impact”, geeft Charelle aan.

Zo werkt het bureau veel samen met overheidsorganisaties. Tensing helpt ze bij het in kaart brengen van activa zoals nutsvoorzieningen of belangrijke infrastructuur. “Ons dagelijkse werk sluit van nature aan bij de tastbare impact die bijdraagt aan het leven van mensen.”

Daarnaast heeft Tensing ook een aantal interne projecten lopen die gericht zijn op het maken van wereldwijde impact. Een voorbeeld hiervan is Missing Maps. “Dit project is een ‘mapathon’, die het Rode Kruis helpt”, vertelt Charelle.

“Het Rode Kruis kampt met de uitdaging dat er weliswaar veel oude foto’s beschikbaar zijn van afgelegen gebieden, maar niet veel kaarten. Dit is vaak in Afrika of Azië het geval, en dit zijn gebieden met een sterke kans op natuurrampen zoals stormen, tsunami’s en overstromingen. Vaak weten ze niet of er wegen zijn, of of iemand in een bepaald gebied woont. En dat moet je weten als je reageert op een ramp.”

“Dus wat wij doen is die foto’s omzetten in kaarten, lijnen trekken om wegen en huizen op bestaande kaarten van het terrein te tonen, zodat als er iets misgaat, ze weten waar ze moeten kijken en hoe ze daar moeten komen.”

Ook steunt Tensing een programma om mensen uit minder welvarende landen uit de armoede te helpen. Nieuwe medewerkers krijgen de beschikking over een laptop. Na drie jaar krijgen ze de optie om deze voor €50 aan te schaffen voor privégebruik. Dat bedrag wordt vervolgens gedoneerd aan Wakibi, een organisatie die microkredieten verstrekt.

Samen blijven bouwen

Zo zet Tensing zich op vele manier in om een cultuur te creëren waarin medewerkers elkaar stimuleren om het beste uit zichzelf te halen én ook “positieve impact te maken op onze planeet”, vat Charelle samen.

En dat het bureau nu tot Nederlands beste werkgevers wordt gerekend, betekent niet dat Charelle nu achterover gaat leunen. In tegendeel: samen met de rest van het team blijft ze voortbouwen op de huidige status als topwerkgever.

Voor de komende periode deelt ze alvast enkele aandachtsgebieden: “We kijken momenteel naar hoe we onze medewerkers meer kansen kunnen bieden om zelf te ondernemen, we investeren in het introduceren van nieuwe aantrekkelijke werkmethoden en we moedigen meer gepersonaliseerde trainingen aan.”

Het zou dus zomaar kunnen dat Tensing over twaalf maanden wederom is terug te vinden in de top tien van beste werkgevers – en misschien zelfs nóg wat plekjes hoger.

More on: Tensing
Netherlands
Company profile
Tensing is a Europe, Netherlands and United Kingdom partner of Consultancy.org
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Tensing is a Local partner of Consultancy.org in Europe, Netherlands and United Kingdom.

Upgrade the partnership. Get in touch with our team for details.