Hoe Tensing bijdraagt aan de VN Sustainable Development Goals

08 december 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met een team van meer dan 150 professionals verspreid over vijf Europese kantoren, is Tensing een van de grotere Europese adviesbureaus gespecialiseerd in geografische besluitvorming. Chief Operating Officer Dave Laurier zet uiteen hoe het bureau bijdraagt aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, zowel intern als extern.

Het in Waardenburg gevestigde Tensing geldt als een specialist in het ontsluiten van waarde uit geografische data en locatie-informatie. Waarde die vervolgens wordt vertaald naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Zo helpt Tensing regelmatig organisaties met het boeken van voortgang rondom diverse ontwikkeldoelen van de VN, oftewel de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s). “Door ons dagelijks werk met klanten en onze pro bono-initiatieven met non-profits dragen we bij aan een aantal van de ontwikkelingsdoelen”, geeft Laurier aan.

Dave Laurier, Chief Operating Officer, Tensing

Gekeken naar het opdrachtenportfolio, ligt de focus van het adviesbureau vooral op SDG 4 (kwaliteitsonderwijs), SDG 6 (schoon water en sanitaire voorzieningen), SDG 7 (betaalbare en duurzame energie), SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen) en SDG 13 (klimaatactie).

Met betrekking tot veel van de ontwikkeldoelen spelen geografische data en locatie-informatie een cruciale rol. Dergelijke data wordt geïntegreerd door zogeheten geografische informatiesystemen (GIS). “Via GIS bieden we nieuwe inzichten in een beeld dat voor iedereen begrijpelijk is”, zegt Laurier daarover. “Dit biedt enorme kansen om wereldproblemen in kaart te brengen en tot nieuwe oplossingen te komen.”

Zo helpt Tensing bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven beter inzicht te krijgen in de staat en kwaliteit van infrastructurele assets, waardoor zij hun onderhoud en vernieuwing beter kunnen plannen. “Dit bespaart hen tijd en geld, vermindert de ecologische voetafdruk van de operationele activiteiten en vermindert afval, zoals verspild water.”

Tensing ondersteunt ook non-profitwerk. Drie voorbeelden van recente initiatieven waaraan het bureau bijdraagt:

Het Ghana Water Project

In Ghana is toegang tot schoon en veilig drinkwater helaas niet vanzelfsprekend. Om drinkwater toegankelijker te maken heeft Tensing kosteloos een oplossing ontworpen en ontwikkeld voor het beheer van waterleidingen in Ghana.

Deze oplossing maakt gebruik van het bestaande Esri ArcGIS-platform bij Ghana Water. Het werk daarvoor werd uitgevoerd door een groep medewerkers, deels op afstand en deels op locatie in Ghana. Daar hebben collega’s kennis gedeeld en de lokale medewerkers getraind om zelfstandig met deze oplossing te werken.

Voor dit project werkte Tensing samen met VEI, een initiatief van zeven Nederlandse waterbedrijven: Vitens, Evides Waterbedrijf, Waterbedrijf Groningen, Brabant Water, WML, WLN en PWN. De samenwerking is onderdeel van de commitment van VEI voor SDG6 (schoon water en sanitaire voorzieningen).

Cycling for Climate

Om aandacht te vragen voor klimaatverandering ondersteunt Tensing sinds 2021 het Cycling for Climate-initiatief. Deze jaarlijkse fietstour heeft als doel het bewustzijn te vergroten voor hoe de klimaatcrisis leidt tot een hogere zeespiegel.

De fietstocht voert langs de zogenaamde ‘nieuwe kustlijn’. Dit is de hypothetische, maar allesbehalve ondenkbare kustlijn die zal ontstaan als de mensheid de wereldwijde opwarming van de aarde niet weet af te remmen en de zeespiegel verder blijft stijgen.

In 2021 fietsten collega’s van Tensing langs de nieuwe Nederlandse kustlijn en in de meest recente editie werd gefietst langs de nieuwe kustlijn in België. “Daar fietsen we maar liefst 210 kilometer langs steden die in de toekomst aan zee liggen vanwege klimaatverandering”, aldus Laurier.

Wakibi

Tensing ondersteunt ook Wakibi, een platform dat (micro)financiering verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden.

Wanneer medewerkers van Tensing hun gebruikte laptops en mobiele telefoons vervangen door nieuwe exemplaren, dan kunnen zij ervoor kiezen het oude exemplaar privé over te nemen. In dat geval doneert Tensing het bedrag van die aankoop aan Wakibi, dat dit geld kan inzetten in zijn projecten. En nemen ze een apparaat niet over, dan worden deze door Tensing bijvoorbeeld gedoneerd aan goede doelen.

De genoemde voorbeelden zijn slechts enkele initiatieven die Tensing opzet en/of ondersteunt. Volgens Laurier zijn er voor bedrijven en personen mogelijkheden te over om actief aan de slag te gaan met de duurzame ontwikkeldoelen.

“We kijken uit naar mooie initiatieven waarbij we als team de wereld kunnen helpen”, besluit Laurier.