Berenschot ondersteunt Friesland met schrijven van energievisie
Berenschot heeft Friesland ondersteund bij het opstellen van een provinciale energievisie.
Volgens de Parijse klimaatdoelstellingen moet Nederland in 2050 zijn CO2-emissie met 100% hebben teruggedrongen ten opzichte van het basisjaar 1990. 2030 geldt hierbij als tussentijds toetsjaar: dan moet ons land 55% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990.
Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Nederland niet te gaan slagen voor dat tussentijdse examen. Met het huidige beleid komt Nederland in 2030 naar verwachting uit op een reductie van 51,5%, terwijl de provincie Friesland met 50,5% nog iets lager uitkomt, blijkt uit eerder onderzoek van Berenschot.
Er is dus nog veel werk aan de winkel, realiseerde ook de Friese Energietafel (FE) zich. De FE is een samenwerkingsverband van de provincie, het waterschap, alle Friese gemeenten, netbeheerder Liander en elf maatschappelijke organisaties.
De FE werkt op dit moment aan een energievisie voor Friesland. Inmiddels is de conceptversie van die visie af. Berenschot ondersteunde de FE bij het ontwikkelen van die conceptversie.
“Het einddoel voor 2050 is om evenveel duurzame energie op te wekken als er gebruikt wordt”, aldus Berenschot. “Naast deze ambitie hebben we samen met alle betrokken partijen vijf leidende principes voor een toekomstig Fries energiesysteem vastgesteld.”
Ten eerste stimuleert Friesland energie voor en door de gemeenschap. Ten tweede zet de provincie maximaal in op energiebesparing. Ten derde zijn alle bronnen nodig, naast kleinschalige is ook grootschalige productie nodig. Ten vierde past de energie-infrastructuur goed in zowel het landschap als het energiesysteem. En tot slot versterkt Friesland de flexibiliteit van het energiesysteem.
De leidende principes in deze visie zijn tevens onderbouwd en geconcretiseerd in vervolgacties. “Zo biedt de visie op lange termijn ruimte voor alle duurzame bronnen, waar het huidige beleid dit nog niet altijd toelaat”, aldus Berenschot.
Ook beschrijft de visie de benodigde ruimte voor grootschalige duurzame opwek tot 2050. Hierdoor staat energie definitief op de kaart in de ruimtelijke puzzel in Friesland. “De energievisie is dan ook een belangrijke bouwsteen voor de provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies.”
Tot september dit jaar kunnen de Friese colleges, het dagelijks bestuur van het waterschap, de elf maatschappelijk organisaties en Liander reageren op de conceptversie van de energievisie. Na eventuele aanpassingen, gaat de visie in december naar Gedeputeerde Staten van Friesland voor vaststelling.