Deloitte treedt op tegen wildgroei Facebook pagina's
Ondanks de grote voordelen van het gebruik van zowel social media als online communitykanalen, levert het bedrijven ook uitdagingen en hoofdpijn op. Één van de grootste uitdagingen is het onderhouden van de authenticiteit van deze kanalen en het beperken van de wildgroei van onofficiële accounts op twitter, Facebook en LinkedIn. De afgelopen maanden heeft Deloitte een nieuwe wereldwijde richtlijn opgezet, die de landenkantoren stimuleert om het aantal kanalen binnen social media te beperken.
Sociale media
Bij Deloitte worden sociale media volop gebruikt, zowel voor marketing, recruitment als interne communicatie. Facebook wordt door het adviesbureau vooral gebruikt voor employer branding en contacten met de eigen medewerkers en de buitenwereld. Jurgen Moenaert, Recruiting & Mobility Director bij de Belgische tak van Deloitte legt uit: “Op onze bedrijfspagina posten Deloitte ‘ambassadors’ zowel quizzen, nieuwsberichten als verhalen over werken bij Deloitte”.
Er bestaat maar één Deloitte Belgium-pagina op Facebook. Dat is een bewuste keuze. “Vroeger waren er meer. Verschillende groepen binnen Deloitte, van regionale afdelingen tot en met alumni van een bepaald afstudeerjaar aan een bepaalde universiteit, richtten hun eigen pagina op. We hebben dat beperkt. Een wildgroei werkt niet als je voldoende interactie wil”, meent Moenaert.
Deloitte Nederland Facebook
Ook Deloitte Nederland is erg actief op Facebook. Vorig jaar was het Big4 kantoor een van de ‘de meest sociale werkgevers op Facebook’. Zo scoort het adviesbureau sterk op ‘activity’ (aantal posts), ‘interactivity’ (mate van reacties en discussies) en ‘popularity’ (aantal likes). Suzanne van Triest, Community Manager bij Deloitte Nederland, geeft een voorbeeld van een van de genomen acties: “vorig jaar hebben we 2 Facebook accounts - de een gericht op recruitment, de ander gericht op marketing - samengevoegd. Nu is er 1 account, waar zowel studenten, Deloitte adviseurs en andere geïnteresseerden onderdeel van uitmaken”.
“Daarnaast werken we continu aan een verbetering van de interactivity. Het feit dat Deloitte het gebruik van persoonlijke social media accounts onder de Deloitters stimuleert, draagt zeker bij aan hogere interactivity op de social kanalen. Vorig jaar verscheen een Social Media Policy die iedere Deloitte medewerker een aantal praktische richtlijnen biedt, en zijn er inmiddels 500 medewerkers getraind in het gebruik van social media als business tool” aldus Van Triest.
Gerelateerde berichten:
- KPMG lanceert wereldwijde social media richtlijnen
- Boer & Croon: Nieuw ROI model voor social media
- Intern social media platform TeamKPN groot succes
- SMM5: Top 20 bedrijven op het gebied van social media