Esther Jongejan en Ramon de Man over het traineeship van Promista

10 juli 2024 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De een is recent begonnen met het traineeship van Promista, de ander heeft het programma net afgerond en mag zich nu consultant noemen: Esther Jongejan en Ramon de Man vertellen over hun leven als trainee, hoe het is om te werken bij Promista en hun liefde voor het projectmanagementvak.

Esther Jongejan rondde voorafgaande aan haar loopbaan een studie Hotelmanagement & Eventmanagement af. Hierna werkte ze in verschillende functies voor diverse bedrijven. Zo deed ze ervaring op als medewerker customer contact bij het Wereld Natuur Fonds en vervulde ze rollen als coach en informant bij de Belastingdienst.

Sinds begin dit jaar is Esther trainee bij Promista. “Ik heb projectondersteuning altijd al erg leuk gevonden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf dat trainingen en cursussen aanbiedt en mij helpt om te groeien in dit vakgebied. Zodoende ben ik bij het Young Professional Programma van Promista uitgekomen”, vertelt ze.

Esther Jongejan en Ramon de Man - Promista

In haar eerste opdracht bij Hogeschool Saxion draagt Esther nu als projectondersteuner bij aan zes verschillende projecten. “Ik ben voornamelijk bezig met het bijhouden van de financiële administratie, bijvoorbeeld het bijwerken van de begroting en realisatie. Daarnaast zorg ik ervoor dat iedereen zijn of haar uren goed schrijft en als dit niet gebeurt ga ik hier achteraan.”

Daarbij schakelt ze veelvuldig met de projectmanagers. “Zo zorg ik ervoor dat alles volgens planning verloopt”, geeft ze aan. “Binnen Saxion heerst een prettige leeromgeving die het een ideale plek maakt voor een eerste opdracht.”

Van queries naar mensen

Ramon de Man sloot zich twee jaar terug aan bij Promista en heeft het Young Professional Programma inmiddels succesvol afgerond. Eerder voltooide hij een opleiding in Business IT & Management aan Hogeschool Rotterdam. In zijn studietijd doorliep Ramon verschillende stages gericht op softwareontwikkeling. In deze periode was hij ook een van de oprichters van Engetic, een bedrijf gespecialiseerd in webdevelopment en -marketing.

In 2019 werd hij stagiair Business Intelligence bij ParaDIGMA groep en groeide door naar de rol van business intelligence analist. “Toch zat ik niet helemaal op mijn plek. Ik had al snel door dat dat niet mijn ding was, de hele dag queries schrijven”, vertelt Ramon.

Zo besloot hij de overstap te maken naar Promista, een portfolio-, programma- en projectmanagementspecialist uit Barneveld met een focus op de sectoren overheid en onderwijs. “Aangezien ik nog niet de ervaring had om gelijk als consultant te starten, ben ik als Young Professional begonnen.”

“Het programma geeft een heel breed spectrum.”

Als trainee mocht hij meteen aan de slag met een uitdagende opdracht bij zijn eigen oude school: Hogeschool Rotterdam. Daar ondersteunde hij bij een programma dat mensen leert omgaan met de Fortes Change Cloud. “Ik kon mensen helpen in hun werk en ze motiveren om gebruik te maken van alle middelen die ze hebben”, aldus Ramon, die vooral het “menselijke aspect” in zijn werk zeer waardeerde.

Leerzame reis

Inmiddels draait Ramon mee als volwaardig consultant. Hij geeft aan dat hij in die rol is gevormd door zijn tijd als trainee. “Tijdens het volgen van het programma ben je namelijk ook aan het leren. Je krijgt er een heel leuk bedrijf voor terug met gezellige collega’s. Door het programma doe je ervaring op en kun je kijken welke richting van het PPM-vakgebied je leuk vindt. Het programma geeft een heel breed spectrum.”

Ook het voortdurende contact met collega’s was voor Ramon zeer waardevol. “Ik vond de gesprekken en wekelijkse afspraken met mijn ervaren collega Arnold Tilgenkamp fijn. Daarnaast heb je iedere week één dag de tijd voor jezelf om te leren. Dit hoef je dus niet buiten je werktijden om te doen. En als je niet hoeft te leren, kun je deze dag ook gebruiken voor moeilijke vraagstukken die meer aandacht nodig hebben.”

Daarnaast vond hij de intervisies fijn. “Daar zat ook altijd een senior consultant die net even een andere visie op een vraagstuk had. De onderwerpen die tijdens de intervisies naar voren kwamen gingen over hoe je kunt omgaan met weerstand of hoe je ermee omgaat als er iets niet lukt…De intervisies waren open en iedereen kon elkaar advies geven over de problemen of vragen die je had ervaren.” 

Uitstekende begeleiding

Ook Esther is blij dat ze er in het programma niet alleen voor staat: “Ik vind de begeleiding heel fijn. Ik kan bijvoorbeeld goed met mijn collega Mitchel Van Dalen schakelen. Hij heeft namelijk ook bij Saxion gelopen.”

“De kracht van het Young Professional Programma zit in het kunnen en mogen kiezen van welke kant je op wilt.”

En dat sparren kan alle kanten opgaan, stelt Esther: “Wekelijks hebben we wel een sparmoment, waarbij we de ene keer bijpraten met hoe het loopt bij Saxion en de andere keer hebben we het meer over de inhoudelijke processen en hoe bijvoorbeeld een projectafsluiting gaat.”

Met het oog op haar eigen persoonlijke ontwikkeling stipt Esther bovendien het brede trainingsaanbod aan dat Promista aanbiedt binnen het tweejarige programma. “Ik heb Prince2 gehaald. Afgelopen week heb ik ook de training FCC level 2 gevolgd en daarna ook de training FCC level 3. Het is fijn om dingen uit deze trainingen bij de klant te kunnen gebruiken.”

Zelf kiezen welke kant je op wilt

Tot slot waardeert Esther vooral ook de flexibiliteit en kansen die Promista de young professionals biedt. “De kracht van het Young Professional Programma zit denk ik in het kunnen en mogen kiezen van welke kant je op wilt. Als je iets leuk vindt kan je jezelf daarin doorontwikkelen. Promista staat daar echt open voor. En er zijn veel collega’s die je willen helpen.”

Samenvattend kunnen de twee trainees het programma dan ook van harte aanbevelen. “Of je nu net begint of al ervaring hebt, Promista biedt de ondersteuning en training die je nodig hebt om te groeien en succesvol te zijn in de wereld van projectmanagement”, geeft Esther aan.

“Tijdens het programma kom je altijd wel dingen tegen waar je aan moet werken, en de ondersteuning die we daarbij krijgen draagt zeker bij aan onze ontwikkeling”, voegt Ramon tot slot toe.