60.000 woningen liggen langs de snelweg voor het oprapen

25 juni 2024 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Er zijn plannen om ongewilde kantoorruimte langs snelwegen om te bouwen tot woningen, wat een aanzienlijke bijdrage zou kunnen leveren aan het terugdringen van het woningtekort. Volgens vastgoedadviseur Colliers kunnen er op deze manier tot 60.000 nieuwe woningen gerealiseerd worden.

Het rapport van Colliers wijst erop dat er begin dit jaar bijna een miljoen vierkante meter kantoorruimte langs snelwegen leegstond. Hoewel dit minder is dan tijdens de coronacrisis, blijft de leegstand problematisch. Dit komt vooral omdat bedrijven nu de voorkeur geven aan kantoren in levendige stadscentra met veel voorzieningen.

De transformatie zou vooral impact hebben in Noord-Holland en Zuid-Holland, waar respectievelijk bijna 25.000 en 24.500 nieuwe woningen kunnen ontstaan. Bij het onderzoek van Colliers naar de 29 grootste kantoorlocaties langs snelwegen bleek dat 18 van deze locaties geschikt zijn voor woningbouw. Op tien van deze locaties zijn de ombouwwerkzaamheden al gestart.

60.000 woningen liggen langs de snelweg voor het oprapen

In Noord-Brabant daarentegen, bleken alle onderzochte terreinen ongeschikt voor woningbouw, vanwege de aanwezigheid van grote technologiebedrijven zoals ASML en de overlast van Eindhoven Airport.

Het gemiddelde woonoppervlak van de nieuwe woningen wordt geschat op 50 vierkante meter. Door extra verdiepingen toe te voegen of open ruimtes te bebouwen, kan het aantal woningen zelfs nog verder toenemen​.

“De vraag naar woningen blijft onverminderd hoog, terwijl de behoefte aan traditionele kantoorruimte langs snelwegen afneemt”, vertelt Colliers-directeur Jeroen Lokerse. “Het herbestemmen van deze locaties biedt een unieke kans om tegemoet te komen aan de woningnood en tegelijkertijd de leegstand aan te pakken.”