House of Tenders helpt aannemer bij winnen van mega-aanbesteding

14 juni 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Gasunie heeft na een mega-aanbesteding zes aannemers geselecteerd als partners voor de komende tien jaar. Onder de winnaars bevindt zich de combinatie De Romein Group en Max Streicher, die tijdens het pitchtraject werd bijgestaan door House of Tenders.

De aanbesteding van Gasunie is een van de grootste tenders voor aannemers van de afgelopen jaren en ook een van de meeste competitieve – met een totale opdrachtwaarde van €4 miljard was de interesse vanuit de markt zeer groot.

De gekozen partners zijn per mei van dit jaar verantwoordelijk voor alle grote werkzaamheden die Gasunie uitvoert op het gebied van transportleidingen. Dit gaat met name om het vervoer van gas, maar ook steeds meer om waterstof, CO2 en warmte.

House of Tenders helpt aannemer bij winnen van mega-aanbesteding


De Romein Group toonde al vanaf het prille begin interesse in de aanbesteding en nam vrij snel het besluit om zich samen met partner Max Streicher in te schrijven.

Het in Veendam gevestigde De Romein Group is gespecialiseerd in grondwerkzaamheden voor projecten in pijpleidingbouw en kabellegging. Het Duitse Max Streicher heeft een vergelijkbare focus, maar is een stuk groter en brengt ervaring vanuit 30+ internationale markten in.

Met de ambitie om zich te onderscheiden in het tenderproces, haalde De Romein Group een gespecialiseerd tenderbureau aan boord. De keuze viel op House of Tenders, een partij met een stevige staat van dienst in het binnenhalen van grote tenders binnen de sectoren energie en water.

‘Werk aan de winkel’

“De Romein Group is nog relatief jong en is hard gegroeid de laatste jaren. De ervaring met tenders was beperkt, maar ambitie en vakmanschap is er volop. En De Romein Group moest opboksen tegen veel grotere partijen. Kortom, er was volop werk aan de winkel”, blikt Arjan van Leest terug, partner bij House of Tenders.

Op de dag dat de gunning een feit was (15 mei 2024), was De Romein Group binnen de sector dan ook het gesprek van de dag. ‘Want hoe hadden De Romein Group en Max Streicher (en House of Tenders) dit voor elkaar weten te krijgen?’

“Allereerst hebben we een winstrategie bepaald”, geeft Van Leest duiding. “Deze draaide niet om het maken van grote beloftes – omdat de concurrenten op veel vlakken verder zijn – maar juist om het tonen van ambitie. En door zeer uitgebreid en onderbouwd aan te tonen hoe we deze ambitie werkelijkheid laten worden.”

“Op basis van een duidelijke visie en stip op de horizon is er met roadmaps uitgewerkt hoe we stap voor stap de doelen zouden halen op de gevraagde thema’s als efficiency, veiligheid en doelmatigheid.”

Ook tijdens het pitchproces koos De Romein Group voor ambitie, maar omringd door realisme en transparantie in het proces. “Zo hebben we Gasunie kunnen overtuigen dat De Romein Group een ambitieuze partij is, maar dat het team doorlopend tegen het licht houdt hoe de ambitieuze doelen behaald kunnen worden.”

De Romein Group is ondertussen al begonnen met de eerste opdrachten binnen het mantelcontract. Zo is bouwkundig en civiel onderhoud gepleegd aan diverse installaties door het land.

House of Tenders is ondertussen alweer bezig met de volgende grote tender. “We hebben sinds onze oprichting in 2018 meer dan 600 plannen geschreven en zorgen in 60% van de gevallen dat onze klanten winnen”, zegt Van Leest.

Kortom, het zal waarschijnlijk niet al te lang gaan duren, voordat House of Tenders weer een tenderwin mag vieren.