Waterschappen verbreken Logica contract na IT project

08 december 2011 Consultancy.nl

Alle 26 waterschappen van Nederland hebben hun banden met het internationale ICT adviesbureau Logica verbroken. Logica was door hen aangesteld om per 1 januari 2009 een uitgebreid systeem en database voor de waterschappen te ontwikkelen en implementeren. Tot nu toe heeft het adviesbureau deze opdracht echter nog niet voltooid. Evenmin zijn er, volgens de waterschappen, aanwijzingen voor verbeteringen.

Moeizame samenwerking
Logica en de waterschappen hebben, aldus meerdere bronnen, al jaren een slepend conflict. Over dit project schrijft het Waterschapshuis, de overkoepelende organisatie van waterschappen, dat “het project niet verloopt zoals gewenst” en “de levering van het product uitblijft”. Ook is er “onvoldoende zicht op de kostenontwikkeling”. Medewerkers van de waterschappen hebben naar verluid veel kritiek op Logica, dat volgens hen op geld belust is, en op het Waterschapshuis, dat te lang geen actie heeft ondernomen.

René Oudega, bestuurder van het waterschap Veluwe, zei in een reactie op het conflict: “Het is te dol voor woorden dat wij op de dubbeltjes letten en dat via de achterdeur het geld met bakken verdwijnt. Ik zal niet rusten voordat ik weet wie hiervoor verantwoordelijk is.”

Logica en het Waterschapshuis waren niet bereid tot het geven van commentaar. Beide partijen lieten alleen weten dat ze bezig zijn met de afronding van het project.

Schadepost van €25 miljoen
Het stopzetten van het project zal volgens de Volkskrant leiden tot een schadepost van €25 miljoen voor de waterschappen. Niet alleen is er al €11 miljoen betaald aan het IT consulting kantoor, ook zullen onderhandelingen en eventuele gerechtelijke procedures hoge kosten met zich meebrengen.

Nieuws

Meer nieuws over