Nieuw financieringsarrangement voor logistiek dienstverlener Zijderlaan

12 juni 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Zijderlaan investeert in de bouw van een nieuw en duurzaam distributiecentrum (DC) op bedrijventerrein Nieuw Prinsenland te Dinteloord. Met dit nieuwe centraal gelegen DC langs de A4 speelt Zijderlaan in op de groeiende vraag naar logistieke dienstverlening. Orchard Finance begeleidde de financieringsaanvraag.

Familiebedrijf Zijderlaan, met 87 jaar historie, staat bekend als een breed gespecialiseerde logistiek dienstverlener. Naast dagelijks transport beschikt Zijderlaan over drie warehouses.

De bouw van het nieuwe DC geschiedt in verschillende fases, afgestemd op de behoefte van haar klanten. Het totale plan voorziet in een capaciteit 33.000 m2, waarvan 15.000 m2 in de eerste fase wordt gerealiseerd. Deze eerste fase is inmiddels gestart.

Nieuw financieringsarrangement voor logistiek dienstverlener Zijderlaan

In de aanloop naar de investering in het nieuwe distributiecentrum besloot het bestuur van Zijderlaan om haar financieringsstructuur onder de loep te nemen. Ook met het oog op de verdere groeiambities van de onderneming en het financieren van potentiële overnames.

In september 2023 is Orchard Finance aan boord gehaald om dit traject te begeleiden. De centrale vraag betrof de keuze tussen het uitbreiden van financiers (bank en alternatieve financiers), of alles onder één dak bij één financier, maar dan met verschillende financieringsvormen.

In een periode van zes maanden hebben consultants van Orchard Finance de verschillende strategische keuzes uitgewerkt. Na dit proces is in februari dit jaar gekozen voor verschillende financieringsvormen: asset based, (groen)leningen en werkkapitaalfinanciering bij één financier, te weten ABN Amro.

Belang van tijdige financiering

Met het nieuwe financieringsarrangement kan Zijderlaan volgens de huidige plannen tenminste 3 tot 5 jaar vooruit.

“Voor ons was het belangrijk dat we tijdig konden beschikken over de financiering om de bouw te starten” aldus Sabine Zijderlaan, algemeen directeur van Zijderlaan.

Over de samenwerking met Orchard Finance zegt ze: “De begeleiding en no-nonsense aanpak vanuit Orchard Finance hielp om tot gedegen besluitvorming te komen. Wij hebben ervaren dat de gedegen aanpak – waarbij we alle opties hebben afgewogen – zorgde voor comfort bij alle stakeholders (de directie, de familie en de RvC), om het financieringsarrangement te sluiten.”

Eelco van de Lustgraaf, partner bij Orchard Finance, over het traject: “Er komen veel verschillende dimensies kijken bij een dergelijke investering, die bij de diverse stakeholders goed moet passen. Na een uitgebreide voorfase en een intensief proces met de bank ligt er een mooi arrangement. Hierbij is tevens ingestoken op duurzaamheid, hetgeen direct heeft geleid tot een significant voordeel op het gebied van rente voor het gehele arrangement.”