Ecorys onderzoekt lokale economie van vijf Gelderse gemeenten

11 juni 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Ecorys heeft een onderzoek uitgevoerd naar de lokale economie van vijf gemeenten uit Gelderland.

Ten zuidoosten van de Gelderse provinciehoofdstad Arnhem ligt de streek Liemers. Dit gebied wordt in het zuidoosten begrensd door de Duitse grens, in het zuidwesten door de Nederrijn, in het noordwesten door de IJssel en in het noordoosten door de Oude IJssel. De gemeenten Doesburg, Duiven, Montferland, Westervoort en Zevenaar maken deel uit van de Liemers. De vijf gemeenten werken al een aantal jaar samen op het gebied van maakindustrie, logistiek, vrijetijdseconomie en detailhandel.

Voor de periode 2020 tot en met 2023 schreven de vijf gemeenten samen de zogeheten een Liemerse Economische Visie (LEV). Het doel van de LEV is om de economie van de Gelderse streek structureel te verbeteren.

Ecorys onderzoekt lokale economie van vijf Gelderse gemeenten

Om na te gaan of de LEV effectief is geweest, schakelde de Liemerse gemeenten de specialisten in van Ecorys. Voor een periode van enkele maanden onderzocht het adviesbureau wat er van de economische visie reeds in de praktijk is gebracht.

Vooruitgang geboekt

Zo blijkt om te beginnen dat op verschillende vlakken vooruitgang is geboekt. Het gaat dan met name om de logistiek en vrijetijdseconomie, waarbinnen veel activiteiten plaatsvinden. Ook zijn stappen gezet binnen de maakindustrie, schrijven de onderzoekers. Volgens Ecorys zijn de meeste doelstellingen uit de LEV gehaald. Dat vormden voor Doesburg, Duiven, Montferland, Westervoort en Zevenaar de aanleiding om een nieuwe versie van de LEV te ontwikkelen.

Onlangs ondertekenden de vijf Liemerse gemeenten de nieuwe economische visie voor medio 2024 tot en met 2026. De nieuwe LEV richt zich hoofdzakelijk op de logistiek, vrijetijdseconomie en de maakindustrie.

Voor de vrijetijdseconomie worden toeristische informatiepunten en campagnes opgezet. In de maakindustrie gaat de aandacht uit naar de arbeidsmarkt en samenwerking tussen onderwijs en bedrijven. “Wat betreft de logistiek is het nieuwe plan van Logistics Valley Liemers-Achterhoek leidend”, aldus een woordvoerder.

Uitvoeringsorganisatie

De nieuwe economische visie wordt in opdracht van de vijf Gelderse gemeenten uitgevoerd door de zogeheten Liemerse Ambassade.

“De Liemerse Ambassade is het knooppunt in het economisch netwerk van onze regio”, zegt de woordvoerder. “Dat zijn we door krachten te verbinden, talenten te ontwikkelen en middelen te verwerven.”