Van startup en scale-up naar unicorn: 10 principes

29 mei 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Unicorns – startups met een waardering van 1 miljard of meer – zijn zeldzaam. Van de ongeveer 10.000 startups in Nederland die meer dan 1 miljoen waard zijn, worden er slechts twee dozijn geclassificeerd als unicorns. Hoe kunnen startups zichzelf transformeren tot een unicorn?

Begin dit jaar was het weer zover: Nederland had weer een nieuwe unicorn. Na bijna twee jaar geen enkele unicorn te hebben voortgebracht, wist DataSnipper de magische status te bereiken na een Series B-ronde van zo’n €100 miljoen.

Uit onderzoek blijkt dat unicorns een aantal gemeenschappelijke eigenschappen hebben. Killian McCarthy (Associate Professor of Strategy bij de Radboud Universiteit) en Martijn Moerkerk (Boer & Croon) lopen langs 10 van deze succesfactoren.

Van start-up en scale-up naar unicorn: 10 principes

1: Een geweldig idee
Unicorns zijn gebaseerd op disruptieve, schaalbare ideeën met het potentieel om aanzienlijke investeringen aan te trekken en een groot marktaandeel te veroveren.

2: Valideer de markt
Unicorns voeren grondig marktonderzoek uit, verzamelen feedback en testen hun concept via prototypes, pilotprogramma’s of minimum viable products (MVP’s) om de vraag te valideren en tractie te krijgen.

3: Krijg de juiste mensen
Unicorns hebben talentvolle medewerkers met diverse vaardigheden en passie. Ze bevorderen een cultuur van innovatie, wendbaarheid en excellentie.

4: Schaalbaar bedrijfsmodel
Unicorns zijn ontworpen voor snelle groei en maken gebruik van technologie om processen te automatiseren en efficiëntie te bevorderen.

5: Focus op de klant
Unicorns geven prioriteit aan klanttevredenheid en passen hun product aan om aan hun behoeften te voldoen, om mond-tot-mondreclame te stimuleren.

6: Vind vrienden
Unicorns zijn experts in het smeden van samenwerkingen met brancheleiders, investeerders, leveranciers en distributiekanalen om de groei te versnellen.

7: Investeer in imago
Unicorns investeren veel in marketing, verkoop en klantenwerving.

8: Volg het geld
Unicorns halen kapitaal op bij venture capitalists, angel investors of strategische partners om uitbreiding te financieren.

9: Wees wendbaar
Unicorns innoveren en itereren voortdurend om relevant te blijven in een snel veranderend landschap.

10: Houd de prijs in de gaten
Unicorns hebben een langetermijnvisie en richten zich op het opbouwen van duurzame waarde in plaats van kortetermijnwinsten.

Van alle startups faalt ongeveer 90%. En van alle startups die succesvol worden, bereikt slechts zo’n 2% de unicorn-status. Door deze principes te volgen, maken startups meer kans om de mijlpaal te behalen.