Provincie Utrecht raadpleegt wolvenexperts voor advies

14 mei 2024 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Na een voorval met een wolf, heeft de provincie Utrecht de specialisten van bureau BIJ12 ingeschakeld voor advies.

Aan het begin van de negentiende eeuw leefden er redelijk wat wolven in Nederland. In de jaren hierna neemt de populatie stapsgewijs af. In 1897 wordt nog één wolf gespot in het Noord-Brabantse Heeze, maar wetenschappers beschouwen dat als een incident: in ons land geldt de wolf op dat moment als uitgestorven.

In de daaropvolgende decennia is de wolf in Nederland alleen nog maar in dierentuinen te vinden. Maar vanaf het begin van de éénentwintigste eeuw maakt het dier (via Duitsland en België) weer een langzame opmars: sinds 2015 zijn heel wat meldingen gemaakt van wolven op Nederlands grondgebied.

Provincie Utrecht raadpleegt wolvenexperts voor advies

Niet iedereen is even blij met de terugkeer van de wolf in ons land. Zo heeft de diersoort de afgelopen jaren op verschillende plaatsen overlast veroorzaakt. Ter illustratie: vorig jaar doodde één wolf in de provincie Drenthe in slechts zes maanden tijd meer dan honderd schapen.

Utrecht

Ook in de provincie Utrecht leven momenteel een paar wolven. In april doodde één van deze dieren in totaal negen schapen en geiten in de buurt van Leusden. Die gemeente ligt op de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug – een natuurgebied met een oppervlakte van circa honderd vierkante kilometer.

In de bossen van Austerlitz – niet ver van natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug – vond recent ook een incident plaats met een wolf. Het dier had een hond aangevallen, “die met de schrik vrij is gekomen”, meldde de provincie Utrecht. De provincie nam het voorval met de hond “serieus” en heeft contact gezocht met de experts van BIJ12 – een bureau dat overheden adviseert over natuurgerelateerde zaken..

BIJ12 zal de komende tijd een onderzoek uitvoeren naar het voorval in Austerlitz. Aan de hand daarvan komt het bureau met een advies voor de provincie Utrecht. Het is niet bekend wanneer het onderzoek zal worden afgerond.

Honden tot nader order aan de lijn

De provincie realiseert zich dat het nieuws over het voorval met de hond onrust en zorgen kan veroorzaken in de nabije omgeving. “We staan in constant contact met gemeenten, deskundigen en terrein beherende organisaties over de situatie en ontwikkelingen”, zegt een woordvoerder van de provincie Utrecht.

In een officieel nieuwsbericht herhaalt de provincie zijn dringende advies: in de Utrechtse natuur – ook losloopgebieden – is het tot nader order het beste om honden aan te lijnen.

“Het is belangrijk om waarnemingen van de wolf te melden aan het wolvenmeldpunt, om een zo feitelijk en compleet mogelijk beeld te krijgen van de aanwezige wolven en hun gedrag”, licht de woordvoerder van de provincie toe. “Waarnemingen kunnen worden gemeld via de website van BIJ12.”