Is de Amerikaanse rivierkreeft schadelijk voor de rivieren in Dronten?

05 januari 2022 Consultancy.nl

Ecologisch adviesbureau Waardenburg doet in de provincie Flevoland onderzoek naar de Amerikaanse rivierkreeft.

Een exoot is een organisme dat van nature niet voorkomt in een bepaalde omgeving maar daar wel leeft. Zoals bijvoorbeeld de muskusrat. Die leefde van oorsprong in Noord-Amerika, maar dook in het begin van de twintigste eeuw op in Europa. Alwaar hij nu – zoals in Nederland – de veiligheid van vele dijken aantast. 

Ook de Amerikaanse (of: rode) rivierkreeft leeft als exoot in ons land, sinds 1984. Tot 2018 kwam hij vooral voor in Noord- en Zuid-Holland. Maar sinds enige tijd is de rode kreeft ook te vinden in de rivieren van de gemeente Dronten in Flevoland, die vallen onder het waterschap Zuiderzeeland.

De Amerikaanse rivierkreeft is  aan een opmars bezig in Flevoland

Waterschap Zuiderzeeland verdenkt de Amerikaanse rivierkreeft ervan hun ecosysteem aan te tasten, net zoals muskusratten. Volgens Zuiderzeeland zijn de waterkwaliteit en biodiversiteit in het westen van de gemeente Dronten de laatste jaren ondermaats, waardoor sprake is van grootschalige algengroei. En dat komt volgens het waterschap door de grote hoeveelheid Amerikaanse rivierkreeften die daar leven. 

Om te bepalen of er inderdaad een verband bestaat tussen de exotische kreeft en de ondermaatse waterkwaliteit, schakelde Zuiderzeeland onlangs ecologisch adviesbureau Waardenburg in, met ruim honderdtwintig medewerkers naar eigen zeggen het grootste onafhankelijke groene adviesbureau van Nederland.

Het onderzoek

Sinds deze zomer wordt er op de wateren in het westen van Dronten massaal gevist op Amerikaanse rivierkreeften. Massaal? Ja, zegt Fabrice Ottburg, onderzoeker aan de Universiteit Wageningen, tegen televisieprogramma Hart van Nederland. “Een vrouwtje kan namelijk wel vierhonderdvijftig jongen krijgen. Dus dat gaat snel.” 

Een deel van de gevangen kreeften wordt teruggezet in de Drontense rivieren. De experts van Waardenburg zullen vervolgens samen met onderzoekers van de Universiteit Wageningen deze dieren drie jaar gaan volgen. Op grond daarvan kan worden bepaald of en in hoeverre de kreeften de waterkwaliteit en de biodiversiteit aantasten.