Digital Power lanceert UX Research-propositie
Digital Power heeft een nieuwe propositie. De dataconsultancy heeft nu ook UX-research toegevoegd aan zijn specialismes. “We combineren kwalitatief met kwantitatief onderzoek én kunnen onze adviezen ook daadwerkelijk implementeren vanuit onze andere disciplines”, vertelt Mieke Kleppe, co-initiatiefnemer van de nieuwe propositie.
Het moge inmiddels bekend zijn: data biedt anno 2024 talloze inzichten die van onschatbare waarde zijn voor organisaties. Uiteraard hoef je dat de consultants van Digital Power niet uit te leggen – het bureau geldt als bekende specialist voor alle soorten datavraagstukken.
Maar met de ‘oude vertrouwde’ data-analyse kun je niet elke vraag beantwoorden, weet Mieke Kleppe. “We merkten dat er vanuit de verschillende specialismes bij Digital Power regelmatig vragen speelden bij klanten die op dat moment niet in ons standaardpakket zaten. De focus lag vooral op de ‘wat’. Bijvoorbeeld: Welk gedrag vertonen bezoekers op een website? En hoe vaak komt dit voor?”
Wat vaak aan de data ontbreekt, is een antwoord op wat ook wel de meest menselijke van alle vragen wordt genoemd: de waaromvraag. “Wij vinden dat de ‘waarom’ ook van essentieel belang is om de juiste keuzes te kunnen maken”, aldus Kleppe. “En om deze te beantwoorden is onderzoek nodig.”
Dieper begrip creëren
Dit onderzoek biedt Digital Power nu vanuit zijn nieuwe UX Research-propositie. De onderzoeksspecialisten van het bureau helpen klanten met gebruikersonderzoek, oftewel UX-onderzoek.
Cruciaal is dat zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden kunnen worden toegepast, afhankelijk van de onderzoeksvraag, zodat opdrachtgevers veel diepere inzichten kunnen opdoen. “Onze kracht zit ook in de combinatie met onze andere disciplines”, benadrukt Kleppe. “Zo kunnen we onze onderzoeksresultaten verrijken met data uit andere bronnen, of kwalitatieve inzichten met datagedreven inzichten.”
Daarmee ontstaat een dieper begrip, bijvoorbeeld in de doelgroep die je als bedrijf bedient. “Je krijgt inzicht in de gedachten, gevoelens, behoeften en het gedrag van je doelgroepen. Als je begrijpt hoe mensen beslissingen nemen, kun je effectieve oplossingen, processen en diensten ontwikkelen die aansluiten op hun specifieke wensen.”
Focus aanbrengen
De verschillende onderzoeksmethoden zijn overigens lang niet allemaal nieuw voor Digital Power. “Toen we gingen checken welke methoden we al gebruiken in opdrachten, bleken dat er al flink wat te zijn”, vertelt Kleppe. “Denk aan gebruikerstesten uitgevoerd in een customer experience-opdracht, interviews als onderdeel van een datastrategieproject, surveys voor een webanalyseopdracht of geavanceerdere statistische analyses op beschikbare data.”
Door een volwaardige UX-Research-propositie te lanceren wil het team meer focus aanbrengen. “Zo kunnen we de kennis die we intern hebben optimaal inzetten en uitbreiden én klanten nog beter helpen.”
“Als je begrijpt hoe mensen beslissingen nemen, kun je oplossingen ontwikkelen die aansluiten op hun specifieke wensen.”
Denk daarbij bijvoorbeeld aan een “usability-onderzoek” voor een nieuwe website, app of tool van een klant. “Het liefst weet je al vóórdat deze gebouwd wordt hoe mensen deze ervaren, zodat dit meegenomen kan worden wanneer je gaat bouwen. Daardoor kun je geld en energie stoppen in het ontwikkelen van een product dat een veel grotere kans van slagen heeft.”
Ook helpt het team bijvoorbeeld bij het inzichtelijk krijgen van lastig te meten kpi’s. “Een van onze klanten wilde weten hoe mensen denken over de content op hun website en hoe die zich verhoudt tot hun concurrenten. Dit is geen data die beschikbaar is in de analyticstool of zomaar ergens opgehaald kan worden. Wij hebben hiervoor met behulp van een survey extra vragen gesteld aan de bezoekers van de website.”
Meer dan onderzoek
Cruciaal in de nieuwe propositie is ook dat de dienstverlening niet stopt bij het bieden van inzicht. “Na het onderzoek adviseren we ook hoe de resultaten waarde kunnen toevoegen aan de organisatie, én in samenwerking met onze Digital Power-collega’s kunnen we ook helpen bij het daadwerkelijk realiseren van die waarde.”
Zo werkt het UX Research-team veel samen met de collega’s van Customer Experience, Data Analytics, Data Engineering en Technical Web Analytics. “Er is veel overlap met deze disciplines. We wisselen onderling veel kennis uit, om ervoor te zorgen dat we de beste service kunnen verlenen.”
Veel energie
Zelf is Kleppe overigens zéér bekend met Technical Web Analytics. “Ik was tot voor kort technisch webanalist”, vertelt ze. “Ik heb de switch gemaakt nadat we met een groepje consultants met onderzoekservaring op eigen initiatief zijn gestart met deze nieuwe propositie.”
Inmiddels ruim zes jaar actief bij Digital Power, geniet ze van haar nieuwe rol als Team Lead. “Het is echt geweldig dat we vanuit Digital Power deze kans hebben gekregen. We hebben een superleuk team, met allemaal gemotiveerde collega’s die blij worden van onderzoek doen, en het ook nog eens heel goed kunnen. Wat mij betreft hebben we echt iets moois neergezet, waar wij heel erg blij mee zijn en veel energie van krijgen.”