Technisch webanalist worden kan met iedere achtergrond
Is het mogelijk om technisch webanalist te worden als je achtergrond daar niet op aansluit? Volgens Digital Power zeker. We spraken drie medewerkers van het data-adviesbureau die zich hebben ontwikkeld tot technisch webanalist. “Bij Digital Power krijg je de vrijheid om je eigen pad te kiezen.”
Vandaag de dag speelt een belangrijk deel van het contact tussen bedrijven en consumenten zich online af. Dit biedt consumenten vele voordelen – denk aan winkelen vanaf de bank en de mogelijkheid om 24/7 zelf je bankzaken te regelen. Ook bedrijven biedt het de nodige kansen. Zo verschaft het ze toegang tot een schat aan klantdata.
Om deze schat veilig te stellen moet het gebruik van de website echter wel op de juiste manier worden gevolgd. Dit is waar de technisch webanalist om de hoek komt kijken. Met behulp van tagging zorgt de technisch webanalist dat websites én het gebruik ervan worden gemeten met een hoge datakwaliteit.
De kwaliteit van deze datacollectie is essentieel voor bedrijven. Slechte data leidt immers tot foute informatie en kan in de boardroom uiteindelijk resulteren in de verkeerde beslissing, met alle gevolgen van dien.
De juiste informatie beschikbaar maken
Digital Power, een adviesbureau gespecialiseerd in de vele facetten van datagedreven werken, helpt diverse bedrijven met het vergaren van hoge kwaliteit webdata.
“In grote lijnen zorgen technische webanalisten dat data vanuit de website naar externe tools gestuurd wordt”, vertelt Mieke Kleppe, die de rol inmiddels ruim twee jaar vervult bij Digital Power. “Zo zijn we bij de klant vaak verantwoordelijk voor de tag manager – de tool waarmee we de data doorsturen – en de analytics tool, zoals Adobe Analytics of Google Analytics.”
Het werk van de technisch webanalist is erg afwisselend, zo legt ze uit. “We halen bij de klant de requirements op en maken de instructies voor de ontwikkelaars van de website voor de datalaag, zodat de juiste informatie beschikbaar is. Ook richten we de tag manager in, waarvoor je vaak wat moet programmeren. Daarnaast richten we de analytics tool in en controleren of dit allemaal goed gaat.”
Ommezwaai
Het was zo’n vierenhalf jaar geleden dat Mieke de wereld van data binnenstapte. Ze startte in 2017 als solutions consultant bij Adversitement, een Udense dataspecialist. Dat was een aardige ommezwaai voor Mieke, want tot die tijd had ze met name ervaring opgedaan als wetenschapper. Ze schreef haar proefschrift bij elektronicagigant Philips en werkte daarna bijna twee jaar als onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
“Medewerkers hebben iedere maand een gesprek over hun professionele en persoonlijke ontwikkeling, waarin wordt gekeken welke kant iemand op wil en wat daarvoor nodig is.”
Eind 2019 werd Mieke onderdeel van Digital Power, toen het bureau Adversitement overnam. Daar kreeg ze de kans om door te groeien naar de rol van technisch webanalist. Ze legt uit dat professionals bij Digital Power veel ruimte en ondersteuning wordt geboden om zich te ontwikkelen in de richting die zij zelf graag willen. “Medewerkers hebben iedere maand een gesprek over hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens die gesprekken wordt samen gekeken welke kant iemand op wil en wat daarvoor nodig is.”
Vrijheid om je eigen pad te kiezen
Ook Bart Meijer werkt als technisch webanalist voor Digital Power – en ook hij veranderde daarmee van koers. Hij startte in 2018 aanvankelijk als customer experience-specialist. “In die rol heb ik gewerkt voor allerlei klanten. Denk bijvoorbeeld aan Vodafone en aan Rabobank.”
Bart merkte echter al snel dat hij het technische aspect van webanalyses erg interessant vond. “Hierdoor heb ik na ongeveer anderhalf jaar en verschillende opdrachten intern aangegeven dat ik mij hier graag op wilde focussen. Digital Power stond hiervoor open en heeft me geholpen me te ontwikkelen tot technisch webanalist.”
Deze “vrijheid om je eigen pad te kiezen” is een van de belangrijkste redenen dat Bart zich zo goed op zijn plek voelt bij Digital Power. “Je krijgt hierbij bovendien alle mogelijke handvatten die ze je kunnen bieden, van het zoeken naar een passende opdracht tot de mogelijkheid om trainingen en opleidingen te volgen. Deze vrijheid zorgt er ook weer voor dat je zelf de verantwoordelijkheid voelt om het beste te halen uit de keuze die je gemaakt hebt.”
“Het is mooi om te zien hoe verschillend collega’s omgaan met hun eigen ontwikkelpad binnen Digital Power.”
“Een van de voorbeelden is natuurlijk mijn switch van richting binnen het bedrijf als het gaat om consultancy”, geeft hij aan, “maar er zijn ook voorbeelden van collega’s die intern meer wilden bijdragen of juist bredere onderwerpen als ethiek omtrent data wilden aanpakken. Het is dan ook mooi om te zien hoe verschillend collega’s omgaan met hun eigen ontwikkelpad binnen Digital Power.”
Continu aan het leren
Afgelopen najaar begon ook Anne Wind aan zijn eigen ontwikkelpad binnen Digital Power. In tegenstelling tot Mieke en Bart had Anne in het verleden al wel enige ervaring opgedaan als technisch webanalist. Zo werkte hij eerder als dataspecialist en als onlinemarkteer – functies waarbinnen hij vergelijkbare taken uitvoerde als die van een technisch webanalist.
“Je bent als technisch webanalist continu aan het leren, wat mij erg aanspreekt”, verklaart hij zijn liefde voor het vakgebied. “En daarnaast zorg ik ervoor dat anderen kwalitatieve data hebben om mee verder te kunnen. Dat is bevredigend om te bewerkstellingen.”
“Bij Digital Power kreeg ik niet alleen werkinhoudelijk de technische uitdagingen die ik zocht, maar ook de mogelijkheid om mij op andere vlakken te ontwikkelen.”
Tegelijkertijd was ook voor hem de mogelijkheid om door te groeien een belangrijke reden om te starten bij Digital Power. “Ik zocht een plek waar ik mij op het technische vlak nog meer kon ontwikkelen en ook uitstapjes kon maken op het gebied van data engineering. Bovendien wilde ik graag met gelijkgestemden werken.”
“Bij Digital Power kreeg ik niet alleen werkinhoudelijk de technische uitdagingen die ik zocht, maar ook de mogelijkheid om mij op andere vlakken te ontwikkelen”, legt hij uit. “Bovendien zijn mijn collega’s net zo enthousiast over data als ik en kan ik ook veel van hen leren.”
Momenteel houdt Anne zich bezig met een project bij verzekeraar Univé. “Ik zit in het Digital Analytics-team met veel Digital Power-collega’s. Samen met hen zorgen we ervoor dat andere teams de data krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast ondersteunen we het realiseren van dashboards en denken we mee in de architectuur van dataverzameling en -opslag.”
Intrinsieke motivatie om ergens hard voor te werken
Ondanks dat Anne nog vrij kort werkzaam is bij Digital Power, voelt hij zich al helemaal thuis. “Ik zou de cultuur binnen Digital Power omschrijven als open, ontvankelijk en zeer ondersteunend voor zowel gezamenlijke als persoonlijke ontwikkeling.”
“Er is een gezonde balans tussen hard werken en veel genieten”, vult Bart aan, “waarbij de focus echt ligt op de werknemers. Je merkt dat er een soort intrinsieke motivatie in het bedrijf zit om met zijn allen ergens hard voor te werken en te proberen om steeds beter te worden in wat we doen.”
Mieke wijst er ten slotte op dat naast alle leuke collega’s ook de diverse klanten bijdragen aan de prettige werksfeer. “Met veel klanten werken we al lang samen en hebben we een goede band opgebouwd. Daardoor nemen ze ons serieus en krijgen we de kans om over verschillende onderwerpen mee te denken met de klant. Dat maakt het werken als technisch webanalist extra uitdagend én bevredigend.”