Hiemstra helpt managers van Deventer met transitie

23 november 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Gemeente Deventer heeft begin dit jaar adviesbureau Hiemstra & De Vries en trainingsbureau SIOO ingehuurd om te ondersteunen bij de transitie naar een ‘netwerkorganisatie’. De externe partners helpen de gemeente bij het ontwikkelen van een management development programma.
 
Inmiddels is het programma van anderhalf jaar in volle gang. In juni 2012 vond de ‘aftrap’ plaats met een plenaire bijeenkomst in de business lounge van het stadion van voetbalclub Go Ahead Eagles.
 
Netwerkorganisatie
Deventer heeft de doelstelling om de gemeentelijke organisatie ‘wendbaarder’ en ‘slagkrachtiger’ te maken. Via een netwerkorganisatie wil het beter kunnen inspelen op de verschillende brede en complexe vraagstukken waarvoor het verantwoordelijk is. Om dit te realiseren heeft de gemeenten twee acties in gang gezet: het verwijderen van organisatorische belemmeringen (ontschotten) en het verbeteren van de onderlinge samenwerking tussen multi-disciplinaire teams (de zaak voorop stellen).
 
Verandering voor professionals en managers
De nieuwe manier van werken heeft een grote impact op de professionals en managers van Gemeente Deventer. Zo vergt het van professionals een andere manier van denken en werken. Ook van leidinggevenden wordt verwacht dat zij op het juiste gedrag en resultaat kunnen sturen. Om de gewenste verandering in de managementlaag te realiseren is een ontwikkelingsprogramma opgezet met als doelstelling  ‘passend leiderschap, verbindend leren en verbindend werken’.
 
Het management development combineert ‘leren’ in afzonderlijke praktijkdossiers, met ‘verdiepen’ in workshops en ‘reflectie’. De drie niveaus van management van directeur tot teammanagers zijn hierbij in wisselende samenstelling betrokken. Het MD-traject gebaseerd op de volgende vijf uitgangspunten:

Hiemstra - Management Development Deventer