4 op de 5 grote organisaties niet op koers voor netto-nuldoelen 2050
Grote bedrijven lopen hopeloos achter met het uitvoeren van de broodnodige duurzaamheidsinitiatieven. Nog geen vijfde (18%) ligt op schema om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, zo blijkt uit een rapport van Accenture.
Naast dat maar weinig bedrijven op schema liggen om hun netto-nuldoelen te behalen, meldt nog eens 38% van de organisaties dat ze niet in staat zijn gebleken om binnen de huidige economische omgeving verdere investeringen te doen in het verduurzamen van hun activiteiten.
“Relatief veel bedrijven spreken zich uit voor klimaatneutraliteit, maar niet iedereen is even voortvarend in het nemen van CO2-reducerende maatregelen. Voor sommigen blijven zelfs de basisstappen lastig”, stelt Nicole van Det, CEO van Accenture in Nederland.
Het rapport van Accenture – uitgebracht in aanloop naar de 28e VN-klimaatconferentie (COP28), die morgen begint – brengt de netto-nultoezeggingen en decarboniseringsdata van 2.000 van de grootste bedrijven ter wereld in kaart. Voor het onderzoek werd onder meer een enquête gehouden onder meer dan 1.000 leidinggevenden van bedrijven actief in 14 sectoren.
Vernieuwen en groei stimuleren
Volgens de analyse zouden bedrijfsleiders nog altijd in staat moeten zijn om binnen drie jaar tijd van koers te veranderen, maar alleen wanneer zij hun decarbonisatiestrategieën ingrijpend weten aan te passen. “Het streven naar een klimaatneutrale toekomst biedt bedrijven de mogelijkheid om te vernieuwen en de groei te stimuleren”, benadrukt Van Det.
Sectoren die wel goed op weg zijn om hun emissiereductiedoelstellingen te behalen zijn volgens het onderzoek branches als verzekeringen, de nutssector, kapitaalmarkten en retail – allemaal sectoren die van nature al een relatief een kleine CO2-footprint hebben. Sectoren waar het lastiger zal worden om de doelen te realiseren zijn bijvoorbeeld de energie- en grondstoffensectoren – respectievelijk lopen in deze sectoren 64% en 60% van de organisaties achter.
Het is vooral de zware industrie waar de grootste uitdagingen liggen. Denk aan metaalproductie, mijnbouw, cement, chemie en vrachtvervoer – al deze segmenten lopen nog aanzienlijk achter in hun netto-nulreis. Activiteiten in deze sectoren zijn goed voor ongeveer 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
“Zonder een transformatie binnen de zware industrie zullen onze ambities voor klimaatneutraliteit onbereikbaar blijven”, zegt Wytse Kaastra, Lead Sustainability voor Europa bij Accenture.
Samenwerking nodig
Hij geeft aan dat samenwerking essentieel is voor een snelle en betaalbare transitie naar een koolstofarme zware industrie. “Dit vereist de betrokkenheid van elke schakel in de waardeketen”, legt hij uit. “Door schaalvergroting kunnen we kosten verminderen en onze impact vergroten, waarbij de inzet van zowel ketenpartners als de overheid onmisbaar is.”
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 81% van de leiders in de zware industrie denkt dat ze nog ten minste twintig jaar nodig zullen hebben om voldoende toegang te krijgen tot koolstofarme elektriciteit om hun activiteiten uit te voeren. Er is nu simpelweg nog onvoldoende aanbod om enkele van de meest energie-intensieve industrieën te kunnen voorzien van deze duurzamere energie.
Bovendien richten energieleveranciers zich momenteel vooral op het decarboniseren van hun eigen activiteiten. En als koolstofarme energie al beschikbaar zou komen, dan is deze nu te duur. Pas over twintig jaar zullen de leiders in de zware industrie naar eigen zeggen in staat zijn om netto-nulproducten of -diensten aan te bieden tegen een prijs die enigszins in de buurt komt van de momenteel beschikbare, minder duurzame opties.
Een eerder rapport toonde aan dat tot wel 90% van de CO2-voetafdruk van een bedrijf terug te voeren is naar de supply chain. Daarmee speelt vooral de inkoopfunctie een essentiële rol in de decarbonisatie-inspanningen van een bedrijf.