‘Samen alleen op de wereld’: Young YNNO overleeft in de Noorse wildernis

16 oktober 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In augustus trokken tien jonge collega’s van YNNO de Noorse wildernis in. Ze doorkruisten een uitgestrekt bergplateau, staken rivieren over en kampeerden in de ongerepte natuur. En ondertussen werkten ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ook Eva van der Wijngaard en Anouschka de Waal namen deel aan het avontuur. Ze blikken voor ons terug op zes onvergetelijke dagen.

In de 24-uurseconomie van de 21e eeuw lijkt het soms alsof je geen moment rust kunt nemen. Zowel organisaties als hun medewerkers moeten zichzelf voortdurend blijven ontwikkelen om niet achter te blijven.

Maar om een écht betekenisvolle impuls te geven aan je ontwikkeling, is het soms juist nodig om wél even stil te staan – om de drukte van het dagelijkse werkende leven even achter je te laten, zodat je je helemaal kunt focussen op wat overblijft.

Young YNNO overleeft in de Noorse wildernis

Vanuit deze gedachte vetrokken tien collega’s van Young YNNO – de YNNO-medewerkers onder de 30 – afgelopen augustus naar Hardangervidda, een ongerept en ruig nationaal park in Noorwegen, gesitueerd op het grootste bergplateau van Noord-Europa.

“Het doel van de trip was met name zelfontwikkeling”, vertelt Anouschka de Waal, adviseur Huisvesting & Werkplek bij YNNO. “Het moest een reis worden waarin fysieke inspanning en aandacht voor het mentale samenkwamen. Voordat we vertrokken werden we allemaal gevraagd om over een persoonlijk doel na te denken om tijdens de reis aan te werken.”

Daar bood de uitgestrekte Noorse natuur alle ruimte voor, maar uiteraard kon de groep daar niet volledig aan haar lot worden overgelaten. Voor de juiste begeleiding – fysiek én mentaal – werd Trail Changers ingeschakeld, een organisatie die zich specialiseert in het werken aan gedragsverandering in de wildernis.

“We werden vergezeld door een wildernisgids, coach en gedragspsycholoog”, vertelt Anouschka. “De perfecte combinatie voor deze trip.”

Never break the streak twice

Eenmaal aangekomen in Hardangervidda kon het avontuur beginnen. “Onder het prachtige licht van de zonsopkomst begonnen we de dagen met een minicollege van gedragspsycholoog Bob”, vertelt Eva van der Wijngaard, adviseur Gedrag & Verandering bij YNNO. “Zo kregen we inzicht in hoe gedragsverandering en bijvoorbeeld het doorbreken van patronen en opbouwen van routines werken in het brein.”

Na een korte yogales om de spieren op te warmen, was het tijd voor de dagelijkse hike. “Gedurende het lopen was er tijd om met je buddy te praten over je persoonlijke ontwikkeldoel”, legt Eva uit. “Mijn doel had ermee te maken dat ik soms wat avontuurlijker wil zijn en meer uit m’n comfortzone durf te stappen. Dit bespreken met mijn buddy en de begeleiders leverde mooie nieuwe inzichten op.”

“Een zin die me echt is bijgebleven is ‘never break the streak twice’”, zegt Anouschka daarover. “Vaak stel je jezelf hoge doelen, maar het kan voorkomen dat die een keer niet haalbaar zijn. Vaak heb je dan gelijk het gevoel dat het allemaal voor niets is geweest. Door deze regel in gedachten te houden kun je veel beter vasthouden aan je doel en routines: pak het de volgende dag gewoon weer op!”

Telefoonloos genieten

Naast dat de jonge adviseurs werkten aan zichzelf, wilde wildernisexpert Dirk ze graag iets meer verliefd laten worden op de natuur én laten zien hoeveel die natuur je kan geven – ook in je professionele leven. Daarin lijkt hij helemaal geslaagd.

“Iets wat me nu nog steeds bezighoudt is wat de natuur allemaal wel niet met je doet”, geeft Anouschka aan. “Ik heb zo ontzettend genoten van het outdoorleven, het 24/7 in de natuur zijn heeft mij zoveel rust gebracht in die paar dagen.”

En in een tijdperk waarin we voor lief nemen dat we 24/7 online zijn, was het voor haar ook een verademing om een keer te zijn verlost van de smartphone. “We hadden geen bereik – ik kan met niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo weinig prikkels heb gehad.”

“En dat probeer ik nu ook echt op te zoeken, ik zet vaak mijn telefoon uit en ga de bossen of de uiterwaarden in om telefoonloos te genieten van de natuur en de rust. Mijn volgende wandeltripjes zijn zelfs al gepland, zo erg mis ik het!”

Helemaal niemand

Terugblikkend op de reis vindt Anouschka het dan ook lastig om één hoogtepunt te noemen. “Het waren er namelijk echt héél veel.”

“Als ik er een móét noemen, is het toch de prachtige natuur in Noorwegen. Het was adembenemend om in die gebieden te zijn en verder helemaal niemand tegen te komen. Je had echt even het gevoel dat je alleen op de wereld was – met elkaar dan”, voegt ze lachend toe.

Wat er voor Eva uitsprong was het ‘dippen’ in een meer. “We gingen met onze wildernisexpert Dirk het koude water in en probeerden dat een paar minuten lang vol te houden. Hij heeft ervaring met het begeleiden hiervan, dus met zijn speciale ademhalingstechniek hielp hij ons erdoorheen. Het was die dag strakblauw met volle zon waardoor het uitzicht adembenemend was. Dit was voor mij wel echt een hoogtepunt.”

Alles aankunnen

Over het spannendste onderdeel van de reis bestaat geen enkele twijfel. Zowel Eva als Anouschka noemt meteen de river crossings. “Door de vele regen stonden de rivieren erg hoog”, legt Eva uit. “Met onze waterschoenen aan moesten we ze oversteken. Via de grote keien probeerden we een soort pad te maken om veilig aan de overkant te komen. Met 20 kilo op je rug en loszittende stenen was dit af en toe een behoorlijke uitdaging.”

“Door de diepte kon je soms slecht zien of er nou stenen lagen of dat het de bodem was”, voegt Anouschka toe. “Uiteindelijk hebben de guides en onze collega Twan meerdere keren de rivier overgestoken om onder andere mijn backpack te tillen en ons te helpen om veilig en wel aan de overkant te komen.

In totaal stak de groep vier rivieren over. “En daarbij bleef niet iedereen ongedeerd”, verklapt Eva lachend. Maar het waren juist dit soort spannende momenten die haar sterker maakten. “Ik heb echt een besefmoment gehad dat veel dingen ook mentaal zijn – en als dat goed zit, kun je fysiek eigenlijk álles aan.”

De rest van je leven

Inmiddels weer wat weekjes terug in de bewoonde wereld, genieten Anouschka en Eva nog volop na van het avontuur en wat het ze heeft gebracht. “Wat ik in mijn werk heel erg merk is dat ik mijn collega’s veel beter ken en daardoor heel lekker kan samenwerken met iedereen”, geeft Anouschka aan.

Eva knikt. “Het heeft mij echt verbaasd hoe snel je met een groep collega’s in een korte tijd zo hecht kan worden. Er zijn mooie verhalen gedeeld, we waren er voor elkaar wanneer dat nodig was én we hebben onwijs veel gelachen. Zo’n fysieke uitdaging aangaan met je team is echt heel waardevol en zorgt nu voor meer diepgang in de gesprekken op kantoor.”

“En dit komt natuurlijk uiteindelijk ook de samenwerking ten goede”, voegt ze toe. “Iedere organisatie zou dit eigenlijk moeten doen, het is een fantastische investering in je mensen. Neem eens contact op met Trail Changers, want zij hebben deze reis toch wel echt compleet gemaakt!”

“Absoluut”, bevestigt Anouschka. “Het was een bijzondere ervaring om te delen met je collega’s. Een reis vol leerzame momenten met inzichten die iedereen de rest van z’n leven bij zich zal dragen.”