Liselotte Nieuwkoop over werken bij YNNO: ‘Iedereen denkt mee en zoekt naar oplossingen’
Na een jaar als trainee bij YNNO te hebben meegedraaid, wist Liselotte Nieuwkoop het zeker: hier wilde ze blijven. Als junior consultant helpt ze klanten nu met innovatieve oplossingen voor nieuwe manieren van werken. We spraken Liselotte over haar afstudeeronderzoek bij YNNO en haar ervaringen tot nu toe.
Eerder dit jaar studeerde Liselotte Nieuwkoop af aan Wageningen University & Research (master Management, Economics & Consumer studies). Naast haar opleiding besloot ze als trainee werkervaring op te doen bij YNNO, een bureau gespecialiseerd in nieuwe manieren van werken.
“Ik merkte tijdens mijn studie dat ik de praktijkervaring miste en wilde graag twee dagen in de week werkervaring opdoen”, legt ze uit. Als trainee wist ze haar vaardigheden aanzienlijk te verbeteren, “onder meer op het gebied van samenwerken, presenteren en time management”.
Ook voerde ze onderzoek uit naar digitaal werken en de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Voor haar afstudeeropdracht deed ze bovendien onderzoek rond de ontwikkeling van een hybride werkplekspel.
Hybride werkplekspel
Dit afstudeerproject vormde een van de hoogtepunten in haar tijd bij YNNO tot dusver, zo geeft Liselotte aan. “Zowel collega’s van YNNO als geïnterviewden reageerden er enthousiast op en zijn heel benieuwd naar het uiteindelijke spel dat nu in ontwikkeling is.”
“De belangrijkste bevindingen hebben te maken met het doel van het spel, wanneer je het inzet en wat voor onderwerpen je wilt bespreken. Ter illustratie: het hybride werkplekspel is een bord waarop de eerste (kantoor), tweede (thuis) en derde werkplek (elders; trein, koffietentje, bibliotheek, etc.) worden afgebeeld.”
In de kern draait het spel om hert maken van afspraken over (hybride) werken, maar aanvullend daarop kan het ook gebruikt worden om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over de manier van werken. “Bijvoorbeeld over welke activiteit je thuis, op kantoor of elders doet en waarom iemand die voorkeur heeft.”
Ook kan het juist gebruikt worden om reeds gemaakte afspraken over hybride werken te evalueren: “Wat wil je behouden of juist anders doen? Kortom, het verschilt per situatie wat het doel van het spel is.”
Het spel biedt praktische handvatten voor organisaties die worstelen met de vraag hoe ze hybride werken kunnen omarmen. De coronacrisis heeft in twee jaar tijd de manier van werken enorm op z’n kop gezet, waarbij de snelle shift naar thuiswerken heeft geleid tot tal van uitdagingen, maar ook veel kansen.
Laagdrempelig in gesprek over werkvoorkeuren
Liselotte geeft een voorbeeld: “Men ervaarde dat er minder verbondenheid is tussen collega’s, dat het lastig is om je persoonlijke ritme te rijmen met het ritme van je team en dat er relatief weinig mensen teruggaan naar kantoor.”
Een andere vraag die opkwam was bijvoorbeeld hoe je als team kunt blijven functioneren. Liselotte: “Het hybride werkplekspel zorgt dat je op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaat en je in zo’n gesprek persoonlijke voorkeuren kan aanhalen.”
Lees ook: Werknemers verwachten lastige thuiswerkdiscussies met baas.
Momenteel werkt het team van YNNO aan de ontwikkeling van een vergelijkbaar spel voor het ministerie van Defensie. “Qua vormgeving is dit al uitgedacht en het spel wordt momenteel geïllustreerd. Zodra dat is gebeurd wil ik ook graag een digitale variant ervan gaan onderzoeken en ontwerpen, maar dat is nu nog niet aan de orde”, blikt Liselotte alvast vooruit.
Samenwerking, autonomie en gezelligheid
Na een geslaagd afstudeeronderzoek en de ontwikkeling van het werkspel heeft Liselotte besloten om YNNO trouw te blijven en haar weg als junior consultant te vervolgen bij het Utrechtse bureau. Gevraagd naar haar motivatie om aan boord te blijven, voert Liselotte diverse redenen aan.
“We vormen samen een enthousiaste club die nieuwsgierig is naar nieuwe ontwikkelingen om jouw wereld van werk beter te maken.”
Om te beginnen de “omgang in het samenwerken binnen en tussen afdelingen”, zo legt ze uit. “Bij YNNO werkt iedereen binnen een bepaald vakgebied (gedrag en verandering, huisvesting en werkplek of digitaal werken), maar het uitwisselen van kennis is heel laagdrempelig. En het samenwerken met mensen van andere vakgebieden en achtergronden levert veel leuke en leerzame interacties op.”
Ten tweede is er veel “ruimte voor autonomie en het aandragen van onderwerpen”, legt Liselotte uit. “Je hebt natuurlijk wel je opdrachten die je doet, maar als er tijd en ruimte is én je hebt ideeën die van toegevoegde waarde zijn voor YNNO, dan is er vaak de mogelijkheid om dat zelf te ontplooien. Zo heb ik zelf rondetafelgesprekken voor klanten mogen organiseren en faciliteren.”
Maar wat misschien wel de belangrijkste reden is waarom Liselotte maar wat graag bij YNNO blijft, is de “fijne sfeer” die ze bij het bureau ervaart. “Er is een prettige interactie tussen collega’s tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig samen gesport of gedineerd.”
Ook bieden alle collega’s elkaar een luisterend oor. “Er wordt veel waarde aan gehecht dat het goed met je gaat en je nog met een prettig gevoel in je opdrachten zit. Als je merkt dat je ergens tegenaan loopt, dan kun je op een heel laagdrempelige manier terecht bij je people manager of een vertrouwenspersoon. Iedereen denkt mee en zoekt naar oplossingen.”
Met haar eerste maanden als junior consultant achter de rug kan Liselotte dan ook tevreden vaststellen dat ze de juiste keuze heeft gemaakt door te blijven. En ze kijkt ernaar uit om samen met haar collega’s werkend Nederland verder te helpen.
“We vormen samen een enthousiaste club die plezier heeft in het werk en die nieuwsgierig is naar nieuwe ontwikkelingen om jouw wereld van werk beter te maken. Maar ook een club waarbinnen een gezellige, veilige en open sfeer hangt. Dat maakt het heel prettig om samen te werken en dingen met elkaar te delen, zowel op persoonlijk als werkgerelateerd vlak.”