Hay Group salarisbenchmark: leraren niet onderbetaald

10 oktober 2006 Consultancy.nl

In de afgelopen maanden wordt veelvuldig beweerd dat leraren te weinig verdienen. Ook in de media neemt de druk toe op het verhogen van de salarissen van leraren. In de praktijk blijkt de kritiek op de huidige salarissen van leraren onterect - leraren verdienen marktconform stelt Hay Group op basis van een vergelijking van salarisschalen in het onderwijs.

Het is dus nog niet zo slecht gesteld met de betalingsmogelijkheden in het onderwijs. “Verkiezingsretoriek en verkeerde accenten” concludeert Peter Langerak, consultant bij Hay Group. 

Leraren verdienen meer dan modaal
Het modale inkomen in Nederland is €30.000. Dat is het startsalaris voor veel leraren. Het te bereiken lerarensalaris ligt daarmee boven modaal. Ruim 50% van de leraren zit in het maximum van de schaal. “Steeds

herhalen dat lerarensalarissen laag in de markt zitten helpt het onderwijs niet verder. Het klopt niet. Veel onderzoek geeft een vertekend beeld. Er wordt bijvoorbeeld alleen naar vooropleiding gekeken en niet naar functies,” vervolgt de Hay Group adviseur.

Hay Group - Salaris Leraren


Geld speelt marginale rol
Daarnaast vindt de consultant dat de kern niet moet gaan over salarissen. Slechts 10 % laat het vak namelijk links liggen vanwege het salaris. Langerak: “Met salarisverhogingen maak je het onderwijs dus niet aantrekkelijker. Het vermeende lage salaris is ook geen reden om het onderwijs te verlaten”. Docenten zijn in de praktijk ontevreden over heel andere zaken zoals het functioneren van het management, de werkdruk en de organisatie van het onderwijs.