Hay Group: Helft bedrijven gaat personeelsbestand saneren

17 december 2008 Consultancy.nl

Bijna een derde van alle organisaties wereldwijd verwacht dit jaar de financiële doelstellingen niet te halen. De gevolgen worden merkbaar: 48% van de bedrijven gaat zijn personeelbestand bevriezen of zelfs werknemers saneren. Dat blijkt uit onderzoek van Hay Group.

Bevriezen of snijden
Bijna de helft (48 procent) van de bedrijven wereldwijd bevriest of snijdt in hun personeelsbestand. Van de Nederlandse organisaties overweegt 17 procent om het personeelsbestand in te krimpen. Nederlandse bedrijven (5 procent) blijken echter wel minder te snijden in de staf dan mondiaal gezien (7,5 procent). "Dit valt dus relatief mee, gezien de beschreven malaise in kranten en journaals. Vijf procent is zo slecht nog niet, zeker in verhouding tot het Europese gemiddelde van 9,2 procent," zegt Bart Godthelp van Hay Group

Geen salarisstijging
Bijna tweederde van de bedrijven overweegt de stijgingspercentage(s) van het basissalaris te herzien. "De stijgingspercentages voor 2009 zijn veelal eerder dit jaar vastgesteld en vormen nu vaak het voornaamste bezuinigingsgebied” voegt Hay Group adviseur Willem van der Lee toe. "Veel managers vergeten dan dat juist werknemers cruciaal zijn om de crisis te weerstaan. Zij houden de organisatie draaiende en investeren in hun toekomst betaalt zich uiteindelijk terug."

Grootste zorgen werknemer
Naast werkgevers, maken ook werknemers zich zorgen over gevolgen van de crisis. Het grootste zorgenkindje is hun baan, gevolgd door de impact op hun salaris. "De deelnemende bedrijven geven aan dat hun medewerkers zich het meeste zorgen maken over baanzekerheid, het gevaar van ontslagen en salarisinperkingen. Ze vragen zich af of ze op den duur in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Besteed aandacht aan de angsten die mensen hebben en zorg voor een helder doel voor iedereen," besluit Van der Lee.

Nieuws

Meer nieuws over