Top 40 inspirerende bedrijven van Nederland 2023

14 september 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wat zijn de meest inspirerende organisaties van ons land? Adviesbureau Synergie stelde een top 40 vast. 

De experts van Synergie ondervroegen voor hun terugkerende studie ruim 5.800 Nederlanders. De respondenten beoordeelden tientallen organisaties aan de hand van verschillende factoren, zoals innovatievermogen, klantervaring en de impact van producten of diensten.  

Uit deze editie van het onderzoek rolt Too Good to Go (TGTG) als winnaar uit de bus – een online platform dat voedselverspilling tegengaat. Het is overigens niet voor het eerst dat TGTG de lijst aanvoert: de afgelopen 13 edities sleepte de organisatie vijfmaal de eerste plek in de wacht.

De 40 meest inspirerende organisaties van Nederland in 2023

Chipmachinemaker ASML uit Veldhoven staat bij deze meting van Synergie op de tweede plaats. “Uit onze analyse volgt dat het bedrijf heel hoog scoort op innovatievermogen”, schrijven de onderzoekers. “ASML is volgens veel respondenten een maatschappelijk icoon voor innovatie.”

Lees ook: De 40 meest inspirerende organisaties van Nederland in 2020 

Op de derde plek staat deze editie Fairtrade Original. Dat is een Nederlandse organisatie die zich toelegt op de ontwikkeling van handelsketens met producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bij de vorige meting van Synergie bezette Fairtrade Original de vijfde plaats. 

Positie vier wordt ingenomen door Lush. Dat is een Brits bedrijf dat zich bezighoudt met het duurzaam en diervriendelijk produceren en verkopen van cosmetica-artikelen. Denk hierbij onder meer aan zeep, bodylotion, bruisballen en make-up. Lush is één van de nieuwkomers in de top 40 van Synergie. 

Seepje staat dit jaar vijfde. Het gaat hier om een Nederlandse organisatie die onder andere wasmiddelen, afwasmiddelen, allesreinigers en uiteraard zepen maakt die bestaan uit natuurlijke bestanddelen. Eén jaar eerder nam Seepje de vierde plaats in. 

Positie zes wordt deze keer bezet door de niet-gouvernementele organisatie (ngo) Rainforest Alliance. Deze ngo zet zich sinds de jaren 1980 in voor duurzaam en sociaal ondernemerschap en natuurbescherming. Net als Lush, is ook Rainforest Alliance een nieuwkomer.

Het Nederlandse cosmeticabedrijf Rituals neemt plek zeven in. Om duurzaamheid te stimuleren, verkoopt de organisatie bijvoorbeeld bijvullingen van zijn producten. Daarnaast richt Rituals zich ook op meditatie en mindfulness. Bij de vorige meting nam het bedrijf dezelfde positie in.

Het wereldberoemde sportmerk Nike bezet plaats nummer acht. Het bedrijf inspireert respondenten op allerlei manieren. Zo heeft het duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarnaast werkt het samen met legendarische atleten zoals Rafael Nadal en Cristiano Ronaldo. 

Negende is ditmaal de nieuwkomer Swapfiets. Het oer-Hollandse fietsleasebedrijf werd in 2014 opgericht door drie studenten van de TU Delft. Inmiddels verkoopt het naast Nederland ook fietsabonnementen in België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

En tiende? De Deense speelgoedmaker Lego, waar vrijwel iedere Nederlander tijdens zijn jeugd mee in aanraking is gekomen. Het bedrijf produceert zijn beroemde gekleurde steentjes sinds 1949. Daarnaast beschikt het inmiddels ook over een pretparkketen (naam: Legoland). 

“Met deze lijst willen we organisaties helpen om het goede te doen voor de wereld”, zegt Joris van Zoelen van Synergie. “We willen laten zien dat je een heel gezond bedrijf kunt hebben dat veel impact maakt, zonder dat geld een doel wordt en vrijheidverstorend gaat werken.”

De 40 meest inspirerende organisaties van Nederland

1. Too Good To Go
2. ASML
3. Fairtrade Original
4. Lush
5. Seepje
6. Rainforest Alliance
7. Rituals
8. Nike
9. Swapfiets
10. Lego
11. Dopper
12. Marcel’s Green Soap
13. Samsung
14. Sonos
15. Tony’s Chocolonely
16. Dille & Kamille
17. Miele
18. Bugaboo
19. Follow the Money
20. Velux
21. Netflix
22. Oatly
23. Apple
24. Polestar
25. Vinted
26. Intratuin
27. ANWB
28. Efteling
29. De Vegetarische Slager
30. IKEA
31. Bol.com
32. Greenwheels
33. The body shop
34. Tesla
35. Auping
36. Coolblue
37. Vivera
38. Gazelle
39. Adidas
40. Douwe Egberts (DE)