Bob Groenhuijsen (Deloitte Consulting) is consultant én coach

28 september 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als consultant bij Deloitte Consulting bevindt Bob Groenhuijsen zich continu diep in de ambitieuze strategieën van grote Nederlandse en internationale bedrijven. Maar dat niet alleen. Hij coacht en begeleidt ook innovatieve studententeams rondom het thema ‘Future of Mobility’, waaronder een team van TU Delft. “We bundelen onze krachten en helpen samen de mobiliteitssector vooruit.”

Het is bijna vijf jaar geleden dat Bob Groenhuijsen de deuren van het Deloitte Consulting-kantoor in Amsterdam binnenstapte. “In mijn eerste gesprekken werd mij direct duidelijk dat ik alle kanten op zou kunnen binnen het bedrijf. Je krijgt alle ruimte om jouw eigen pad te volgen en precies te doen wat jij leuk vindt.”

Dat is ook precies wat Bob in de afgelopen periode heeft ervaren. Als onderdeel van de Operations Transformation-praktijk, richten zijn werkzaamheden zich op strategie en het ontwerpen van waardeketens, tot het implementeren van nieuwe oplossingen.

Bob Groenhuijsen (Deloitte Consulting) is consultant én coach

“In mijn werk als consultant help ik grote bedrijven hun ambities en strategieën te realiseren, met ‘state of the art’ technologieën. Zo hebben we een AI-team, Cloud Engineering-team, Applied Design-team, en ga zo maar door.”

“Ik werk daarbij veel samen met engineers en developers, waardoor ik ook veel van de technologie leer te begrijpen. Ik vorm de schakel en moet daarom beide kanten kunnen verstaan. We bundelen de krachten en dat is ook precies het onderscheidend vermogen van Deloitte Consulting (gemeten in omzet is Deloitte Consulting het grootste management advieskantoor ter wereld, red.)”

De toekomst van mobiliteit

Deze aanpak, waarbij samen wordt gewerkt aan het oplossen van complexe vraagstukken, past Deloitte ook buiten zijn eigen grenzen toe. “Als wereldwijde organisatie zien we een aantal maatschappelijke uitdagingen die geen enkel bedrijf of overheid alleen kan oplossen. Daar is een groep voor nodig, oftewel een ecosysteem. Als organisatie nemen we het voortouw in zes thema’s: Future of Food, Future of Energy, Future of Work, Future of Health, Future of Security en Future of Mobility.”

Zelf is Bob inmiddels zo’n twee jaar nauw betrokken bij het thema Future of Mobility. “De toekomst van mobiliteit heeft alles te maken met hoe wij in de toekomst personen en goederen van A naar B verplaatsen. We zien daarin verschillende uitdagingen, zoals een veranderend verwachtingspatroon en reisgedrag van consumenten, het drukker worden van steden en steeds meer vraag naar duurzamere mobiliteit.”

“Maar denk ook aan de pakketjes die iedereen aan de lopende band bestelt en weer terugstuurt. Het zorgt voor ontzettend veel busjes die de straten vullen en schepen en vliegtuigen die de wereld over gaan. Daar moeten we op een slimme en duurzame manier mee omgaan.”

Bob Groenhuijsen (Deloitte Consulting) is consultant én coach

Natuurlijk komen er regelmatig innovatieve oplossingen voorbij. “Dingen als de 9292-app, Uber, de deelscooters in het straatbeeld en de OV-chipkaart waarmee je in alle openbaar vervoer kunt betalen, vinden we inmiddels heel vanzelfsprekend”, vertelt Bob.

“Maar de ontwikkelingen gaan verder en dat zijn de oplossingen waar Deloitte Consulting ook over meedenkt. Hoe gaat de OV-chipkaart van de toekomst eruit zien? Wat is er nodig om het vervoer van de toekomst aan elkaar te verbinden? Als jij je huis uitstapt, wat kom je dan allemaal tegen op je reis? Het zijn interessante vraagstukken waar ik graag meer over te weten kom.”

Coachingrol

In zijn rol als coach begeleidt Bob innovatieve studententeams van de TU Eindhoven, Universiteit Twente en TU Delft. “Dat is heel inspirerend om te doen, want deze teams ontwikkelen enorm innovatieve technologische oplossingen die grootschalige bedrijven niet durven of kunnen ontwikkelen.”

Zo ontwikkelt AeroDelft, het studententeam van TU Delft, het allereerste bemande vliegtuig ter wereld dat gedreven wordt door vloeibare waterstof. “Dat is natuurlijk waanzinnig”, zegt Bob enthousiast. “Studententeams hebben carte blanche om zelf iets te gaan uitvinden zonder dat aandeelhouders, managers of klanten daar iets van hoeven te vinden. En daarmee kunnen ze op een ongeremde manier de innovaties ontwikkelen die de sector nodig heeft om vooruit te komen.”

InMotion is een initiatief dat zich toelegt op het maken van hypersnellaad-apparatuur voor batterijen van elektrische auto’s. “Wie weleens in een elektrische auto heeft gereden, kent de lange oplaadtijden en bijbehorende reisplanning. Maar wat nu als het opladen vele malen sneller kan? Misschien zelfs in slechts zes minuten? Met dit vraagstuk houdt het studententeam InMotion zich bezig”, legt Bob uit.

“Als partner levert Deloitte Consulting graag een bijdrage en met onze expertise ondersteunen we de innovatieve concepten als AeroDelft en InMotion met het boeken van vooruitgang. Het is natuurlijk ontzettend mooi om dit van dichtbij mee te mogen maken en er onderdeel van te kunnen zijn.”