Royal HaskoningDHV onderzoekt examenbeleid van het CBR

07 augustus 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Zowel rijinstructeurs als examinatoren hebben behoefte aan verbeterde regels rondom het meerijden van instructeurs tijdens praktijkexamens, zo blijkt uit onderzoek van Royal HaskoningDHV in opdracht van het CBR.

Tijdens de covid-pandemie was het vanwege de coronamaatregelen lange tijd niet toegestaan om mee te rijden tijdens rijexamens. Inmiddels ligt de pandemie alweer een tijdje achter ons, maar bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) merkten ze dat er veel minder werd meegereden dan vóór de coronacrisis.

“De precieze relatie tussen meerijden en slagen kennen we niet. Daarom is het goed om het gewoon een keer te onderzoeken”, aldus een woordvoerder van het CBR.

Royal HaskoningDHV onderzoekt examenbeleid van het CBR

Royal HaskoningDHV stelde een vragenlijst op voor instructeurs, examinatoren en voor kandidaten die tussen mei 2022 en september 2022 praktijkexamen hebben gedaan voor personenauto, vrachtauto, bus of taxi. In totaal vulden ongeveer 13.000 oud-examenkandidaten, 1.800 rijinstructeurs en 450 examinatoren de vragenlijst in.

Het afschaffen van het meerijden is volgens kandidaten en instructeurs niet wenselijk. Examinatoren staan echter “beduidend minder” positief tegenover meerijdende instructeurs. Toch adviseert Royal HaskoningDHV het CBR om het meerijden niet af te schaffen.

Daarnaast wordt geadviseerd om de voorlichting over de regels voor het meerijden te verbeteren en de afspraken omtrent het meerijden te verfijnen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat zowel rijinstructeurs als examinatoren behoefte hebben aan verbeterde regels.

Zo moet in het reglement onder andere duidelijker worden gemaakt dat de kandidaat zelf beslist of diens instructeur meerijdt. Ook moet meer helderheid worden gecreëerd over de precieze rol van een meerijdende instructeur tijdens een praktijkexamen.

Geen wijziging in beleid

Het CBR heeft op basis van het onderzoek besloten het belangrijkste advies van Royal HaskoningDHV op te volgen en het meerijdbeleid tijdens examens niet af te schaffen of te wijzingen. Wel zal in het vervolg strenger worden gecontroleerd of de bestaande regels in de praktijk ook daadwerkelijk worden gevolgd.

“Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de regels niet altijd worden nageleefd”, laat de woordvoerder van het CBR weten. “Daarom zetten we deze nogmaals duidelijk op een rijtje. En daarover communiceren we de komende tijd met alle betrokkenen.” 

Een voorproefje: naast het feit dat een kandidaat over het meerijden beslist, staat in het reglement dat instructeurs in het bezit moeten zijn van een geldige bevoegdheidspas. Daarnaast mogen er niet meer dan drie personen in de examenauto zitten. Ook moet een examen plaatsvinden zonder storende factoren, zoals telefoongesprekken.