Marijn Koel: Van starter naar consultant én trainer bij Symbol

27 juli 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kort na zijn afstuderen startte Marijn Koel als Young Professional bij Symbol. Inmiddels bijna twee jaar verder heeft hij al een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Zo leerde hij meerdere projecten op de rails te houden én groeide tegelijkertijd ook nog door tot een Lean Six Sigma Green Belt trainer. Marijn vertelt over het pad dat hij heeft afgelegd.

Je kunt als consultant wel continu uitdagingen blijven oplossen voor klantorganisaties, maar om blijvende impact te realiseren is het essentieel om de de vaardigheden van de eigen medewerkers binnen die klantorganisaties te ontwikkelen, zo vindt Symbol. Een deel van de consultants van het bureau ontwikkelt zich daarom door tot trainer.

Ook tijdens het Young Professional-programma, waar enthousiaste starters worden klaargestoomd voor hun toekomstige baan als consultant, wordt aandacht besteed aan het trainerschap. “Ik heb altijd al een passie gehad voor lesgeven” vertelt Marijn. “Ik heb altijd wel een bijbaantje gehad als bijlesdocent of examentrainer. Toch is het écht even anders als je voor het eerst een Lean Six Sigma-training mag gaan geven!”

Marijn Koel van starter naar consultant én trainer bij Symbol

Trainer word je dan ook niet zomaar, geeft Marijn aan. “Je brengt niet alleen kennis over, maar je moet ook het gat tussen die kennis en de praktijk kunnen overbruggen met voorbeelden. Je moet ervaringsdeskundige zijn.”

“Gelukkig lukt dat bij Symbol erg snel. Als Young Professional zie je binnen korte tijd veel bedrijven van binnen. Je ziet wat wel werkt en wat niet. Bovendien heb je vanuit je opdracht vaak een unieke positie om in processen te graven en vragen te kunnen stellen.”

Een topervaring

Marijn kreeg de vraag om trainer te worden na eerst ervaring te hebben opgedaan op verschillende projecten. “Hoewel ik het met mijn achtergrond en wensen binnen Symbol die vraag ergens wel verwachtte, overviel de vraag mij toch”, blikt hij terug.

Over zijn antwoord hoefde hij echter niet lang na te denken. “Als Young Professional zie je je collega’s bijna dagelijks als trainer in actie. Op zo’n moment denk je dan wel bij jezelf: ‘Hoe word ik zo goed als zij?’”

Diezelfde collega’s sprongen echter zonder aarzelen in de bres. “Het was echt een topervaring. Ik werd uitgenodigd om aan te sluiten bij collega’s die trainingen gaven. In overleg keken we dan welke modules ik kon geven, tot ik uiteindelijk alle dagen helemaal zelfstandig kon.”

Inmiddels geeft Marijn al bijna een half jaar zelfstandig trainingen. En voor al zijn vragen, zorgen of verbeterideeën kan hij nog altijd terecht bij de “hechte trainersgroep” binnen Symbol.

Een vrije keuze

Symbol is gespecialiseerd in procesmanagement en operationele verbetering, vooral aan de hand van lean-technieken. Het advies- en trainingsbureau voert consultancytrajecten uit, helpt bij de daadwerkelijke realisatie én geeft training. “Dat is de kracht van Symbol”, zegt Marijn. Vorig jaar werd Symbol nog verkozen tot een van de leidende adviesbureaus voor lean-expertise.

“Bij Symbol hoeft niet iedereen trainer te worden. We hebben consultants, trainers en alles ertussenin”, legt Marijn uit. “Voor mij was het de juiste keuze omdat ik veel energie haal uit lesgeven. Na het halen van je Green Belt mag jij zelf besluiten of je een toekomst als trainer ziet zitten of dat je bijvoorbeeld een auditor, Black Belt of automotive-specialist wil worden. Aan bijna alle wensen is wel een mouw te passen.”

Dynamisch traject

Marijn staat nu bijna aan het einde van zijn Young Professional traject. Dagelijks houdt hij zich bezig met verschillende projecten en inmiddels is hij aan het doorgroeien tot Green Belt-trainer.

Hoe hij terugkijkt op zijn ervaring? “Ik zou het iedereen die een dynamische baan zoekt aanbevelen. Geen dag is hetzelfde. Als jij je flexibel kunt opstellen tegenover de wisselende uitdagingen zijn er weinig startersbanen waar je zo snel zo veel kennis, vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt!”