Overijssel kiest voor verkeerslichten met slimme software
De provincie Overijssel heeft deze maand besloten om Flowtack – de intelligente verkeerslichtensoftware van Royal HaskoningDHV – aan te schaffen.
Het ingenieurs- en adviesbureau zal de komende tijd in totaal elf verkeerslichten in Overijssel gaan uitrusten met zijn met de cloud-based software. Het gaat om een verkeersregelapplicatie die gebruikmaakt van realtime-gegevens en open source-data om verkeerslichten efficiënter te laten functioneren.
De applicatie is onder andere in staat om verkeerstromen in kaart te brengen en te voorspellen. Op basis daarvan bepaalt Flowtack elke seconde hoe verkeerslichten het best kunnen worden afgesteld zodat (onder meer) de verkeersveiligheid toeneemt en verkeersopstoppingen afnemen, wat ook weer zorgt voor minder CO2-uitstoot.
Weliswaar worden de verkeerslichten bestuurd door Flowtack, maar wel aan de hand van gebruiksinput (zoals het Overijsselse mobiliteitsbeleid). Zo kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om bussen prioriteit te geven, zodat het aantrekkelijker wordt om met het openbaar vervoer te reizen.
Ook is het mogelijk om de verkeersapplicatie dusdanig af te stellen dat fietsers en voetgangers bij bepaalde kruispunten voorrang krijgen als het bijvoorbeeld hard regent. Flowtack biedt gebruikers kortom een legio aan verkeersregelmogelijkheden.
“We hebben hoge verwachtingen over het uitrusten van de elf verkeerslichten met de Flowtack-software van Royal HaskoningDHV, vertelt Puck van Liere, technisch adviseur binnen de provincie Overijssel. “Het doel ervan is om de leefbaarheid en de bereikbaarheid binnen de provincie Overijssel aanmerkelijk te verbeteren.”
Bewezen staat van dienst
Eerder werd de software al in gebruik genomen in onder meer de steden Venlo, Zeist, Amersfoort en Deventer en de provincies Utrecht en Zeeland. “Op al die plekken heeft onze technologie aanzienlijke verbeteringen gerealiseerd op het gebied van leefbaarheid en bereikbaarheid”, zegt Steven Bakker, duurzame mobiliteitsconsultant bij Royal HaskoningDHV.
Zo zorgt Flowtack volgens cijfers van het ingenieurs- en adviesbureau voor 7% tot 18% minder CO2-uitstoot. Daarnaast neemt de hoeveelheid fijnstof (in de lucht rondom de verkeerslichten) met 11% tot 26% af, terwijl het aantal stopmomenten daalt met 2% tot maar liefst 40%.
“Sinds 2017 hebben we op allerlei plekken in Nederland veel ervaringen opgedaan met Flowtack, op basis waarvan het softwareprogramma is geoptimaliseerd. Hierdoor kan Flowtack nu nog effectiever worden ingezet in de provincie Overijssel”, aldus Bakker.