Booz & Company: CEOs uit eigen kweek presteren beter

23 oktober 2012 Consultancy.nl

Insider CEO’s presteren wereldwijd beter dan Outsider CEO’s. Nederland vormt hierin een uitzondering. Nederlandse AEX en AMX bedrijven die vanuit hun eigen organisatie een CEO benoemen presteren beter dan ondernemingen die CEO’s van buiten het bedrijf rekruteren. Dit concludeert management consultancy Booz & Company in het rapport ‘CEO Succession Study NL’.
 
Het onderzoek is voor de 12de keer uitgevoerd onder de 2.500 grootste ondernemingen wereldwijd.
 
Insider CEO’s presteren beter dan outsiders
In het buitenland wordt door insiders gemiddeld betere resultaten behaald: zij hebben de afgelopen zeven jaar gemiddeld 3.9% aandeelhouderswaarde gecreëerd tijdens hun bestuursperiode en outsiders maar 2.7%. Maar in Nederland presteren topmannen van buiten het bedrijf over het algemeen beter dan de eigen kweek. Over diezelfde afgelopen 7 jaar werd door insiders 1,0% waarde gecreëerd gedurende hun zittingstermijn, terwijl outsiders ruim 12% waarde creëerden.
 
Booz & Company - CEO Succession 1.
 
Zie ook het bericht - AT Kearney: Interne CEO presteert beter dan externe
 
Meer outsiders in Nederland
In de afgelopen vijf jaar zijn er in Nederland veel meer outsiders tot CEO benoemd: in de afgelopen vijf jaar 45% terwijl dat wereldwijd op nog geen 20% ligt.
 
Booz & Company - CEO Succession 2.
 
Insiders blijven langer
Wereldwijd blijven insiders gemiddeld een jaar langer aan de top dan outsiders. Gemeten over de afgelopen 12 jaar zitten insiders internationaal gemiddeld 5.5 jaar op het pluche, terwijl outsiders gemiddeld 4,5 jaar aan het hoofd van de onderneming staan. In Nederland, is er weinig verschil in de zittingsperiode van insiders of outsiders: CEO’s die van buiten de onderneming afkomstig zijn staan sinds 2000 gemiddeld 4.3 jaar aan het roer en insiders, waarvan men zou verwachten dat zij doordat zij het bedrijf al van binnenuit kennen en daardoor langer aan het roer staan, gemiddeld 4.2 jaar.
 
Booz & Company - CEO Succession 3.

Nieuws

Meer nieuws over