AT Kearney: Interne CEO presteert beter dan externe

17 april 2011 Consultancy.nl

Bedrijven die alleen vanuit hun eigen organisatie CEO’s benoemen presteren beter dan bedrijven die CEO’s van buiten het bedrijf rekruteren. Dat concludeert A.T. Kearney na een analyse van CEO-prestaties bij niet-financiële bedrijven in de S&P 500 over de afgelopen 20 jaar. De Standard & Poor’s (S&P) bevat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, gemeten naar hun marktkapitalisatie.

Het rapport identificeerde 36 bedrijven die in de 20-jarige periode exclusief CEO’s benoemden vanuit hun eigen gelederen. Uit een analyse van het strategy consulting kantoor bleek vervolgens dat deze bedrijven beter presteren dan andere firma’s over zeven meetbare factoren: return on assets, eigen vermogen, investeringen, omzet, winstgroei, winst per aandeel-groei en beurskoersstijging. Geen enkel niet-financieel S&P 500 bedrijf met extern gerekruteerde CEO’s genereerde over 20 jaar cijfers die de resultaten van de 36 bedrijven overstegen of zelfs maar evenaarden.

Download de studie “Home Grown CEO: The Key to Superior Long-Term Financial Performance is Leadership Succession”.

Paul A. Laudicina, global managing partner van A.T. Kearney, zei: “Raden van bestuur falen vaak bij het plannen van CEO-opvolging. Ze focussen niet op leiderschapontwikkeling, noch op het creëren van een kwalificeerde groep interne CEO-kandidaten. In plaats daarvan zoekt het bestuur uiteindelijk vaak buiten de organisatie naar een nieuwe topman. Helaas betalen hun stakeholders vaak een grote prijs voor de zoektocht naar een nieuwe ster.”

Hogere kosten

Een ander probleem met externe CEO-kandidaten is dat de kosten om eentje aan te trekken significant hoger liggen dan die van interne kandidaten. De gemiddelde compensatie – salaris, bonus en equity incentives – voor externe CEO’s is 65% hoger dan die zij die intern gerekruteerd zijn. Daarnaast bleef 40% van de externe CEO’s slechts twee jaar of minder aan en bijna tweederde was vertrokken voor hun vierde werkjaar.

Nieuws