Ecorys: Zorgverzekeraars belonen gezonde leefstijl

15 oktober 2012 Consultancy.nl

Het is algemeen bekend dat preventie van ziektes veel voordeliger is dan het achteraf bestijden van ziektes. Inmiddels beginnen zorgverzekeraars dat ook steeds meer te begrijpen. Met als gevolg dat ze de komende jaren veel meer gaan inzetten op preventiebeleid, waaronder het belonen van mensen met een gezonde leefstijl. Dat voorspelt hoofdeconoom Marcel Canoy van het economisch onderzoeks- en adviesbureau Ecorys in het Algemeen Dagblad.
 
De Ecorys adviseur deed zijn voorspelling naar aanleiding van de aankondiging van Menzis om een spaarprogramma te beginnen. De zorgverzekeraar kondigde vorige week aan dat het gezonde klanten gaat belonen met ‘spaarpunten’. Ook kunnen mensen die iets concreets verbeteren aan hun ongezonde levensstijl punten verdienen. Klanten kunnen gespaarde punten vervolgens inruilen voor (korting op) producten of diensten, op bijvoorbeeld een rollator, dieetadvies, fysiobehandeling of sportkleding.
 
Zie ook het bericht: Capgemini: Gezonder personeel bespaart miljarden
 
Volgens Canoy is het programma van Menzis de eerste stap in de goede richting: “De stap is nu nog vooral een symbolische. Maar het is goed dat dit gebeurt, verzekeraars moeten ergens beginnen. Als Menzis erin slaagt om mensen op deze manier te prikkelen om gezonder te leven, dan valt er op termijn veel winst te behalen. Niet eerder hebben we ons zo sterk gerealiseerd dat wij zelf invloed kunnen hebben op hoe gezond we zijn. En dan bedoel ik niet mensen die buiten hun schuld ziek zijn geworden, maar mensen die als gevolg van overmatig of vet eten overgewicht hebben en daardoor op de zorgkosten drukken,' aldus Canoy tegenover de krant.

Nieuws