Capgemini: Gezonder personeel bespaart miljarden

12 oktober 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Werkgevers die investeren in de gezondheid van hun personeel worden dubbel en dwars terugbetaald. Een daling van het ziekteverzuim met 1% scheelt alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks €2,6 miljard aan kosten. Per werknemer komt dat neer op circa €400 per jaar. Dat blijkt uit een doorrekening van adviesbureau Capgemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.
 
Het ministerie van SZW maakte de resultaten onlangs bekend tijdens de start van de campagne ‘Duurzame inzetbaarheid’.
 
Winst voor bedrijven en economie
Duurzaam werken houdt in dat werkgevers en werknemers investeren in de gezondheid, scholing en productiviteit van werknemers. Het doel is dat mensen gezond tot hun pensioenleeftijd kunnen blijven werken en hun vaardigheden op peil houden. Staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “De cijfers bewijzen dat investeren in duurzame inzetbaarheid winst oplevert voor bedrijven”.
 
“Daarnaast levert het een winst voor voor de Nederlandse economie”vervolgt de Krom. Gezonde werknemers zorgen namelijk ook voor een hogere productiviteit. Een toename hiervan met 1% door duurzaam werken is goed voor €6 miljard extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers komt dit neer op een jaarlijkse omzetstijging van €95.000.
 
100 best practices
In het onderzoek heeft Capgemini samen met het ministerie 100 bedrijven in kaart gebracht die al ervaring hebben met duurzaam werken. Best practices zijn gedocumenteerd zodat andere werkgevers daarvan kunnen leren.