Arcadis krijgt een houten kantoortoren op Zuidas

07 juli 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na deze zomer start op de Amsterdamse Zuidas de bouw van een houten toren: het nieuwe hoofdkantoor Arcadis. 

Eind 2021 kondigde het ingenieurs- en adviesbureau aan dat het laatste stukje open grond in het hart van de Zuidas wordt volgebouwd. Het nieuw kantoor – naam: ‘CubeHouse’ – komt pal naast The Rock. Dit pand werd in 2010 gerealiseerd door projectontwikkelaar G&S Vastgoed, die ook betrokken is bij de bouw van de Arcadis-toren. 

“Ruim twintig jaar nadat we hier begonnen, kunnen we de kern van de Zuidas afmaken,” aldus Jason Blackmore van G&S Vastgoed in Het Parool. “Met dit laatste gebouw maken we een nieuwe start. Het wordt de maatstaf voor de oudere gebouwen in het gebied, die aan vernieuwing toe zijn.” 

Arcadis krijgt een houten kantoortoren op Zuidas

Het houten kantoor van Arcadis krijgt een vloeroppervlak van 16.000 vierkante meter. De hoogte van de toren: ruim 55 meter. Daarmee is het gebouw – in vergelijking met andere Zuidas-panden – van betrekkelijk bescheiden omvang. Zo is het ABN Amro-kantoor bijna twee keer zo hoog (105 meter). 

Arcadis wordt niet de enige gebruiker van de houten kantoortoren. Zo zal een deel van CubeHouse worden verhuurd aan de van oorsprong Franse bank BNP Paribas. Ook zal G&S Vastgoed (dat reeds gevestigd is op de Zuidas) intrek nemen in het gebouw.

Hoewel de bouw nog moet starten, is het gebouw intussen al eigendom van de vastgoedbeleggingstak van ASR. Dat het pand daarmee in Nederlandse handen is, wordt door diverse media als opvallend aangemerkt – vrijwel alle torens op de Zuidas zijn eigendom van vastgoedbeleggers uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. 

Van uitstel komt geen afstel

De bouw van het Arcadis-kantoorpand zou oorspronkelijk al twee jaar geleden beginnen. De start werd echter uitgesteld vanwege werkzaamheden voor Zuidasdok, het megabouwproject waarbij de Ring A10 bij de Zuidas in een tunnel komt te liggen. Daarnaast moesten nog enkele oude tramsporen worden verwijderd. Inmiddels zitten deze werkzaamheden er (nagenoeg) op. Volgens de huidige planning wordt de houten toren eind 2025 opgeleverd.

“We hebben nooit haast gehad,” zegt Carolien Gehrels van Arcadis in het Parool. “We willen een hoofdkantoor waarmee we de buitenwereld laten zien wat we kunnen én doen. Dat is belangrijker dan snel een nieuw kantoor bouwen. We willen vooral de volgende generatie kantoorruimte creëren, als inspiratie voor anderen.” 

Indeling

De houten kantoortoren is ontworpen door het internationaal opererende architectenbureau So-IL. Tijdens de ontwerpfase is het bureau bijgestaan door duurzaamheidsexperts van Arcadis. Daaruit volgde het plan om de noordkant van het pand via waterstromen door de gevel te laten verwarmen met de zon die op de zuidkant schijnt.

De ruimte op de begane grond – die een hoogte heeft van bijna 7 meter – wordt zo ingericht dat er exposities en bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd. De hoogste verdiepingen van CubeHouse zijn gereserveerd voor een uitkijkpost en tevens voor “semi-openbare” horecagelegenheden. De kantoortoren krijgt ook een daktuin. Verder zullen op het dak zonnepanelen worden aangelegd.

Het was in eerste instantie overigens de bedoeling om de houten toren ‘The Treehouse’ te noemen (de reden hiervoor spreekt voor zich). Maar door dat plan ging vrij snel een dikke vette streep: een pand in Rotterdam droeg deze naam al.