Maak kennis met Emsie Kensie, een van ’s werelds beroemdste adviesbureaus

09 juni 2023 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Wie de naam Emsie Kensie hoort, zal vermoedelijk niet meteen weten waar het over gaat. Wat best opmerkelijk is, aangezien het de naam is van wat vaak ’s werelds meest prestigieuze adviesbureau wordt genoemd – tenminste volgens een Belgisch Kamerlid.

Nathalie Dewulf van de Vlaams Belang-fractie was er helemaal klaar voor. Gedurende een Kamerzitting zou ze de volgens haar dubieuze banden tussen het Belgische postbedrijf Bpost en een zeker adviesbureau eens even flink aan de kaak stellen. Maar wat was nou de naam van dat bureau?

“Emsie Kensie” klonk het maar liefst tien keer tijdens haar vlammende betoog. Bij de omringende Kamerleden die wisten waar Dewulf het over had, kon het onmiddellijk op enig gegrinnik rekenen. Maar velen anderen zullen zich hebben afgevraagd op welk adviesbureau ze nou toch doelde.

Om een lang verhaal kort te maken: ze mikte op McKinsey (& Company). Het van oorsprong Amerikaanse adviesbureau vergaarde de afgelopen bijna 100 jaar grote faam door bedrijven en overheden te helpen met strategische vraagstukken, vaak op het allerhoogste niveau.

In dat verband valt de naam ook met enige regelmaat in regeringshuizen over de hele wereld, maar doorgaans niet zoals ditmaal bij onze zuiderburen. Met haar originele uitspraak van de naam maakte Dewulf zeker indruk, maar anders dan ze vermoedelijk had gehoopt ging die niet uit naar de inhoud van haar verhaal.

Al gauw was de volksvertegenwoordiger trending op Twitter, waar gebruikers over elkaar heen buitelden om grappen te maken over Emsie Kensie, de nieuwe ster aan het consultingfirmament.

Zelf reageerde de volksvertegenwoordiger een dag later op haar uitglijder: “Ik betreur enorm wat er is gebeurd. Iedereen kan toch eens missen?” Zo is het maar net, en deze fout had ook nog eens smakelijke gevolgen. Dankzij Dewulf introduceerde fastfoodketen McDonalds een heerlijk nieuw ijsje: de Emsie Flurry.