Retailer blundert in persbericht van nieuwe interim CEO
De Belgische moderetailer FNG Group heeft een blunder gemaakt in zijn persbericht, waarin het zijn nieuwe interim CEO aankondigde.
Op 8 juni maakte FNG Group – het modebedrijf van Brantano en het in Nederland bekende Miss Etam – via de media bekend dat het een interim CEO had ingehuurd om het bedrijf door de crisisperiode te leiden. De positie werd de afgelopen maand tijdelijk vervuld door bestuurder Manu Bracke, die begin mei Dieter Penninckx opvolgde, jarenlang het boegbeeld van het modeconcern.
Penninckx richtte FNG Group in 2003 op, samen met zijn echtgenote Anja Maes en Manu Bracke. Zij begonnen hun activiteiten in het segment voor kindermode, en in navolging van enkele overnames, transformeerde FNG Group in een keten van winkels met een focus op dameskleding.
Ondertussen werd de Nederlandse markt veroverd met de merken Miss Etam, Claudia Sträter en Expresso en is het bedrijf in ons land naar schatting goed voor de helft van de omzet van de groep.
Al voor de coronacrisis begon FNG Group het zwaar te krijgen. Toen de mode-onderneming het Scandinavische e-commerce-bedrijf Ellos Group kocht voor €229 miljoen in de zomer van 2019 leek alles nog rozengeur en maneschijn, maar daarna begon het te rommelen. Het bedrijf sloot 2019 af met forse verliezen, en in het eerste kwartaal kwamen steeds meer geruchten naar buiten over mogelijke financiële misstanden.
Reden voor de Financial Services and Markets Authority (de AFM van België) om een onderzoek in te stellen, en in mei maakte de waakhond bekend dat de beursnotering van FNG is opgeschort en dat een formeel onderzoek wordt gestart. Ondertussen hebben obligatiehouders zich bij FNG Group gemeld voor terugbetaling van schulden.
De schuldenlast, die door de coronacrisis nog verder is verergerd en volgens analisten van ABN Amro rond de €576 miljoen ligt, noopte de retailer om 47 winkels in België te sluiten en bijna 300 medewerkers te ontslaan.
Yves Pollé
Om het bedrijf door de crisis te loodsen, werd de ervaren crisismanager Yves Pollé aan boord gehaald. Hij kreeg de taak om het herstelplan van de groep in goede banen te leiden, en daarbij alle mogelijke opties te overwegen, waaronder een doorstart in afgeslankte vorm. Manu Bracke keerde intussen terug naar zijn eerdere rol als chief operations officer.
Opvallend is dat FNG Group, in hun persverklaring rondom de aankondiging van Pollé, stelde dat Pollé eerder werkzaam is geweest voor strategisch consultancybureau Boston Consulting Group (BCG). Pollé had namelijk op zijn LinkedIn staan dat hij verbonden was aan BCG TURN, wat de herstructeringspraktijk is van Boston Consulting Group. In plaats dit daadwerkelijk te checken, nam FNG Group die informatie klakkeloos over.
Daar was het prestigieuze Boston Consulting Group – dat zijn alumni nauw in de gaten houdt – logischerwijs niet van gediend. De advocaat van de firma stuurde op hoge poten een aangetekende brief aan Pollé, waarin hij eraan werd herinnerd nooit voor de consultant te hebben gewerkt. Inmiddels heeft Pollé de vermelding van BCG van zijn LinkedIn pagina verwijderd.
Door het voorval in verlegenheid gebracht, bevestigde een woordvoerder van FNG Group dat Pollé nooit heeft gewerkt voor Boston Consulting Group. Hij stond wel als zelfstandig consultant in het bestand van BCG TURN voor mogelijke opdrachten, hoewel hij tot op heden nooit was ingezet via het netwerk van het adviesbureau.