Disruption in Action wint internationale boekenprijs

26 mei 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het boek ‘Disruption in Action’ van SparkOptimus-partners Alexandra Jankovich en Tom Voskes heeft een prestigieuze internationale prijs in de wacht gesleept.

Voor het boek – de tweede van hun hand na ‘Make Disruption Work’ uit 2018 – doken Alexandra Jankovich en Tom Voskes in de wereld van digitale transformatie. Daarbij gingen ze met name op zoek naar de geheimen achter succes.

Hun inspiratie voor het boek lag in zekere zin juist in de gevallen waarin het níet goed ging. In hun werk bij SparkOptimus zagen Jankovich en Voskes vaker dan ze lief was hoe organisaties zich stukbijten op hun digitale transformaties. Hun ervaringen worden bevestigd door onderzoek, waaruit blijkt dat slechts zo’n 30% van de transformaties de vooraf gestelde doelen weet te behalen.

Disruption in Action wint internationale boekenprijs

SparkOptimus helpt organisaties om hun transformatie wél te laten slagen, en de vele praktijklessen van het bureau uit allerlei verschillende sectoren vormden de basis voor Disruption in Action. “Uit ons boek blijkt dat er fundamentele principes en best practices zijn die voor alle sectoren gelden”, aldus de auteurs.

De afgelopen maanden kon het boek al rekenen op tal van lovende recensies (onder meer van de CEO’s van Nestlé en Wolters Kluwer), maar de echte kroon op het werk volgde afgelopen week, op een speciaal ‘black tie’-gala in Londen.

Bij de jaarlijkse Business Book Awards worden de beste en meest invloedrijke managementboeken in het zonnetje gezet. Meer dan 300 boeken werden ingeschreven voor de wereldwijde competitie, die veertien categorieën telt. Onder de inzendingen behoorden onder meer boeken van voormalig PepsiCo-CEO Indra Nooy en bestsellerauteurs Ram Charan en Cory Doctorow.

Disruption in Action ging er met de hoogste eer vandoor in de categorie ‘Smart Thinking’. Jankovich en Voskes (die voor het boek de handen ineensloegen met de prijswinnende auteur Adrian Hornsby) wonnen de prijs vanwege “de unieke perspectieven die ze wisten in te brengen over hoe je succesvol kunt navigeren door digitale transformatie-initiatieven”, liet de jury weten.

“De auteurs demonstreren een diep inzicht in digitale disruptie en de impact ervan op traditionele bedrijfsmodellen en bieden praktisch advies over hoe je de curve kunt voorblijven”, aldus het juryrapport. “In tegenstelling tot andere boeken over dit onderwerp kiezen de auteurs voor een fictieve benadering, waarbij ze zeven bedrijfsverhalen vertellen die de strategie op hoog niveau illustreren, evenals de operationele details die bij digitale transformatie komen kijken. De verhalen zijn boeiend en herkenbaar.”

Dit alles maakt Disruption in Action een “must-read voor elke bedrijfsleider die digitale transformatie wil begrijpen en de toekomst van zijn organisatie wil vormgeven”, stelt de jury tot slot. “De unieke aanpak en inzichten van de auteurs maken dit boek tot een waardevolle aanvulling op elke bedrijfsbibliotheek.”