BMC ondersteunt vrijwilligersorganisatie Humanitas met personeelsbeleid
BMC heeft de Diemense en Amsterdamse afdelingen van vrijwilligersorganisatie Humanitas vorig jaar pro bono geholpen met zijn personeelsbeleid.
Humanitas (opgericht in 1945) helpt mensen die het even niet in hun eentje redden om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij financiële administratie, het doorbreken van eenzaamheid en het oppakken van het leven na een periode in de gevangenis.
De organisatie draait op vele tienduizenden vrijwilligers die jaarlijks een veelvoud aan mensen helpen. Het probleem is echter dat het vrijwilligersbestand van Humanitas op sommigen plekken in ons land aan het slinken is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Amsterdamse en de Diemense takken van de organisatie.
Begin vorig jaar zochten de twee lokale afdelingen van Humanitas samen contact met BMC, met de vraag hoe ze meer diversiteit in hun krimpende vrijwilligersbestand zouden kunnen krijgen.
“Het vrijwilligersbestand van Humanitas in Amsterdam en Diemen bestaat momenteel vooral uit oudere, autochtone mensen”, vertelt Maaike Wieken, trainee bij BMC. “Maar de organisatie krijgt steeds meer de behoefte aan vrijwilligers die naast Nederlands ook Turks of Arabisch spreken.”
Aan de slag
Wieken en haar medetrainees Fleur Beekers en Kick Fleuren gingen vervolgens onder leiding van senior BMC-adviseur Esin Aközbek aan de slag. “Literatuuronderzoek gaf ons inzicht in de redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen en waarom ze ermee stoppen”, laat Wieken weten.
Hierna brachten de vier de huidige situatie bij Humanitas in kaart. “We vonden het belangrijk om vrijwilligers met verschillende achtergronden zelf aan het woord te laten”, geeft Beekers aan. “Het was inspirerend hen te horen vertellen over hun drijfveren. Het is belangrijk dat we daar als BMC en ook maatschappij naar luisteren.”
Toolkit
Het eindrapport van BMC bevat veel verbeterpunten die Humanitas kunnen helpen bij het verkrijgen van meer diversiteit in zijn vrijwilligersbestand. “Zo hebben we de organisatie geadviseerd om een vrijwilligersfunctie op het gebied van HRM, communicatie en marketing op te stellen”, zegt Beekers.
“Ik ben zéér dankbaar dat we met dit pro bono project Humanitas verder helpen.”
De vier adviseurs ontwikkelden eveneens een toolkit. Deze is direct inzetbaar en bevat onder meer kant-en-klare vacatureteksten voor een biculturele doelgroep, wervingstips voor de social mediakanalen en methodes om vrijwilligers en deelnemers beter te matchen, aldus Wieken.
“Ik ben er zéér dankbaar voor dat we met dit pro bono-project Humanitas verder helpen”, geeft ze aan. “Het is erg fijn dat we op deze manier iets kunnen betekenen voor alle hulpbehoevende inwoners van Amsterdam en Diemen.”
Aközbek voegt toe: “In een tijd waar budgetten onder druk staan en er krapte is op de arbeidsmarkt, geeft het veel voldoening dat we met onze expertise eraan hebben kunnen bijdragen dat Humanitas zijn cliënten beter kan helpen.”