De data en de luiers: Hoe combineer je de consultancy met het ouderschap?

20 april 2023 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De consultancy staat bekend om zijn uitdagende opdrachten, maar wat als daar thuis ineens een grote (en prachtige) uitdaging bijkomt? Hoe combineer je een drukke baan als consultant met de komst van een kind? Bij Digital Power draait alles om data, maar snappen ze dat de wereld van jonge ouders even om iets anders draait. We spraken erover met twee Digital Power-consultants die recent een kleine mochten verwelkomen.

Van de wereld van BI-dashboards, data lakes en proces mining naar luiers, flesjes en slapeloze nachten – het is even schakelen, kan senior data-analist Jasmijn Koster bevestigen: “Toen ik na de geboorte van mijn dochter weer aan het werk ging was het wel even wennen.”

“Ik wilde me 100% geven bij mijn opdrachtgevers, bij Digital Power én natuurlijk thuis”, vertelt ze. “Ik kwam er al vrij snel achter dat ik dat niet voor elkaar ging krijgen.”

Jasmijn Koster en Bart Minten - Digital Power

Het was gelukkig geen reden tot paniek. “Bij Digital Power heeft iedere collega een buddy, een begeleider en een team lead waar je regelmatig mee spart, waardoor de drempel laag was om mijn zorgen te uiten. Er werd meteen begrip getoond voor de situatie en op sommige punten werd al direct actie ondernomen waardoor ik weer ademruimte kreeg.”

Zo werd al snel een mooie balans gevonden tussen het werk en de nieuwe thuissituatie. “Ik ben vier keer negen uur gaan werken en wat mij betreft is dat een fijne regeling om optimaal te presteren op werk én tijd door te brengen met mijn familie.”

Ease of mind

Ook voor technisch webanalist Bart Minten was het duidelijk dat zijn kersverse ouderschap vroeg om een nieuwe balans. “Mijn partner, die ook bij Digital Power werkt, en ik hebben besloten om met de komst van onze baby minder te gaan werken. In samenspraak met Digital Power konden we onze contracturen verminderen, zodat we die tijd ook echt beschikbaar hebben.”

Bovendien kreeg Bart de ruimte om zijn werkweek anders in te delen. “Eerst had ik drie verschillende klanten waar ik gedurende de week mee samenwerkte. Ik heb besloten dat terug te brengen tot één klant waar ik dan de hele week voor werkzaam ben.”

“Digital Power ondersteunt je ook bij het behartigen van je eigen belangen bij die klanten.”

“Dit heeft mij erg geholpen toen ik vader werd, omdat ik me zo meer kan focussen op het werk voor die ene klant en minder hoef te schakelen”, legt hij uit. “Dit brengt rust – en die ease of mind kun je goed gebruiken wanneer je vader wordt, want dan komt er al zoveel op je af.”

Altijd in de buurt

Daarom is het ook erg prettig om meer tijd thuis te kunnen doorbrengen – niet alleen buiten, maar ook tijdens werk. “Vooral wanneer de baby nog jong is, is het fijn om vanuit huis te werken”, geeft Bart aan. “Je bent dan altijd in de buurt en kunt je partner ook gedurende de dag ondersteuning bieden wanneer dat nodig is. En je wil natuurlijk zoveel mogelijk meekrijgen van de ontwikkeling van je baby.”

De enorm gestegen acceptatie van thuiswerken is voor Bart en Jasmijn dan ook een lichtpuntje in de coronacrisis van de afgelopen jaren. “Sinds covid heeft Digital Power een thuiswerkregelement dat ons de vrijheid geeft om werken op kantoor en/of bij de klant te combineren met thuiswerken”, legt Jasmijn uit. “Dat biedt de flexibiliteit die ik soms nodig heb om werk en privé op een soepele manier te combineren.”

“Absoluut”, beaamt Bart. “En Digital Power helpt je ook echt om bij de klant kenbaar te maken dat onze consultants vanuit huis kunnen werken. Natuurlijk werken we als consultants veel samen met de klant, maar Digital Power ondersteunt je ook bij het behartigen van je eigen belangen bij die klanten.”

Samen

Jasmijn benadrukt dat de ondersteuning vanuit het data-adviesbureau bovendien veel verder gaat dan de geboden flexibiliteit. En hoewel de consultants tegenwoordig misschien wat minder tijd op kantoor doorbrengen, speelt ‘samen’ daarin een cruciale rol.

“Digital Power staat bekend om zijn sociale cultuur, waarbij ‘samen’ één van onze kernwaarden is”, legt Jasmijn uit. “Dit geeft mij het gevoel dat ik gehoord word en dat mijn collega’s altijd voor me klaarstaan.”

“Digital Power ziet juist de positieve kant van het ouderschap en de persoonlijke ontwikkeling die daarbij komt kijken.”

Ook merkte ze al snel dat haar aanstaande ouderschap niet in de weg zou staan van haar doorgroeimogelijkheden. “In 2021 maakte ik promotie van medior naar senior consultant, ondanks dat ik een paar maanden afwezig was vanwege ouderschapsverlof.”

“Natuurlijk ga je er niet vanuit dat je werkgever je benadeelt vanwege het ouderschap,” geeft ze aan, “maar zeker weten doe je het pas als je zelf in die positie komt. Digital Power ziet juist de positieve kant van het ouderschap en de persoonlijke ontwikkeling die daarbij komt kijken, en beloont je daarvoor!”

Genieten van het ouderschap

Daarnaast biedt het bureau ook praktische ondersteuning aan aanstaande ouders. “Zo is er een handboek beschikbaar met zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden op je werk maar ook privé”, vertelt Bart.

“Daarnaast zijn er gesprekken met HR waarin je informatie krijgt over regelingen waarmee je als werknemer te maken krijgt wanneer je vader of moeder wordt”, legt hij uit. “Er is ruimte voor vragen en flexibiliteit, waardoor je goed voorbereid het ouderschap ingaat en er minder zorgen of onduidelijkheden zijn en je echt kunt genieten van het ouderschap.”

Zachte landing

Een van de mensen die verantwoordelijk is voor dit beleid is HR-medewerker Astrid Veraart: “Bij Digital Power begeleiden we (jonge) ouders vanaf het moment dat zij melden een kind te verwachten tot ver daarna. In ons speciale handboek – de Dip Parent Guide – vinden onze medewerkers alle informatie over ‘wat moet ik regelen?’, typen verlof, leuke boeken en tips van andere ouders.”

Astrid Veraart-Kamp, Medewerker HR, Digital Power

Als daar behoefte aan is, blijven Astrid en haar collega’s tijdens het ouderschapsverlof in contact. “En aan het einde van het verlof sturen we moeders de cursus Zachte Landing van mom inc op. In drie weken met korte maar impactvolle oefeningen en veel herkenbare tips, helpt dit ze bij het vinden van hun eigen antwoord op de vraag hoe ze moederschap en werk willen combineren.”

En wanneer het moment is aangebroken dat de kersverse ouders weer aan de slag gaan, krijgen ze de ruimte om weer op gang te komen. “Voor consultants hebben we de afspraak dat ze de eerste week na hun verlof even rustig kunnen starten voordat ze weer bij een opdrachtgever aan de slag gaan.”

“Daarnaast checken we regelmatig in bij de (jonge) ouders binnen Digital Power, om te horen hoe het gaat op werk en thuis. Zo zie ik als medewerker HR én als moeder van twee jonge kinderen dagelijks de mooie zaken en uitdagingen in het combineren van werk en privé”, besluit ze met een glimlach.