Zuid-Hollands bedrijventerrein werkt met adviseurs aan energietransitie

02 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Op welke manier kan bedrijventerrein De Wetering in de gemeente Krimpenerwaard verduurzamen? Een extern adviesbureau doet hier momenteel onderzoek naar. 

Dat doet het consultancybedrijf in opdracht van de plaatselijke werkgeversvereniging. Deze ziet de scan van het adviesbureau als een mogelijkheid om het belang van de energietransitie bij meerdere ondernemers in de gemeente Krimpenerwaard onder de aandacht te brengen. 

De werkgeversvereniging maakt daarbij gebruik van de hulp van de provincie Zuid-Holland. Deze heeft enige tijd geleden een subsidiepot opgericht die is bedoeld voor het verduurzamen van bedrijventerreinen. Geld daaruit kan eveneens worden gebruikt voor een duurzaamheidsscan.

Zuid-Hollands bedrijventerrein werkt met adviseurs aan energietransitie

Dat de provincie Zuid-Holland een speciale subsidieregeling voor bedrijventerreinen kent, is niet opmerkelijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijventerreinen een belangrijke rol spelen binnen de energietransitie.

De scan van het externe adviesbureau moet de ondernemers op het bedrijventerrein in Bergambacht – een kern binnen de gemeente Krimpenerwaard – onder andere gaan vertellen welke energiemaatregelen mogelijk zijn, zegt Marleen Verdoold namens Stichting Bedrijven Investerings Zone De Wetering.

“Energieopwekking staat daarbij voorop. Dit gebeurt op basis van rekenregels opgesteld door het TNO. In het tweede kwartaal worden de resultaten met de ondernemers gedeeld. De ambitie is om met de uitkomst ervan vervolgens een plan van aanpak te maken om komend jaar van start te gaan met de energietransitie.” 

Naast dat de energiemaatregelen individuele investeringen vragen, helpt het om deze gezamenlijk af te stemmen. “Het is belangrijk om vast te stellen wat ondernemers voor elkaar kunnen betekenen”, aldus Verdoold. “Onder verduurzaming valt ook het verbeteren van de gedeelde groenvoorzieningen.” 

Als de ondernemers positief staan tegenover de aanbevelingen van het adviesbureau, kan De Wetering het eerste bedrijventerrein worden in de gemeente Krimpenerwaard dat concreet en collectief met de energietransitie aan de slag gaat. “We willen dan graag onze ervaringen gaan delen met andere bedrijventerreinen”, vertelt Verdoold. 

Populaire zet

Niet alleen in Zuid-Holland, maar ook op verschillende andere plekken in ons land verenigen ondernemers zich om de terreinen waar ze zijn gevestigd te verduurzamen. Dat geldt ook voor bedrijventerrein Veldzicht in het Gelderse Ermelo, dat begin vorig jaar adviesbureau ERON inschakelde. 

Experts van het bureau onderzochten destijds wat zoal mogelijk is, waarna ze in gesprek gingen met de ondernemers van bedrijventerrein Veldzicht. Op dit moment werken de ondernemers aan een gezamenlijk duurzaamheidsplan “dat eveneens tal van actiepunten bevat”, aldus ERON, dat hierbij ondersteuning biedt.