Berenschot helpt provincie Noord-Brabant met ontwikkeltraject

28 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Provincie Noord-Brabant heeft samen met meer dan 25 Brabantse gemeenten een ontwikkeltraject opgezet voor professionals die zich willen laten omscholen tot adviseur in de ruimtelijke ontwikkeling. Berenschot ondersteunt de gemeenten hierbij.

Het ontwikkeltraject is gestart omdat Noord-Brabant ook in de toekomst een plek wil blijven waar het goed wonen, werken en recreëren is. Om die ambitie te verwezenlijken zijn uiteraard een hoop experts op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling nodig. 

Het ruimtelijk domein is bijzonder omvangrijk. Alles is er namelijk mee verbonden, simpelweg omdat het onze leefomgeving betreft, vertelt Berenschot-consultant Lotte Nijs. “Denk aan thema’s als wonen, duurzaamheid en mobiliteit. De link naar het ruimtelijk domein is bijna altijd wel te maken en juist dát maakt het zo relevant.”

Berenschot helpt provincie Noord-Brabant met ontwikkeltraject

De gemeenten in Noord-Brabant zijn samen verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het ruimtelijk domein. Zo zijn ze belast met de taak om de fysieke leefomgeving binnen hun gemeentegrenzen te beheren, te onderhouden en te ontwikkelen, zodat inwoners en bedrijven er optimaal gebruik van kunnen maken. 

Het ontwikkeltraject van de provincie richt zich op het selecteren en werven van tientallen carrièreswitchers die graag aan dit takkenpakket willen bijdragen. Zij komen direct in dienst bij een Noord-Brabantse gemeente, waar vanuit ze worden opgeleid tot adviseur in het ruimtelijk domein. 

In concretere termen gaan deze professionals zich bijvoorbeeld bezighouden met de herontwikkeling van een oud schoolgebouw dat moet worden omgetoverd tot appartementencomplex. “Of je schakelt met de wethouder om de toetsen of de bouw van tiny houses in een nieuwe duurzame wijk past binnen het huidige beleid”, vertelt Nijs. 

En of je nu een young professional bent die pas enkele jaren actief is op de arbeidsmarkt of reeds de nodige werkervaring hebt opgedaan: in beide gevallen is het mogelijk om je via het ontwikkeltraject bij een Brabantse gemeente te laten omscholen tot adviseur in het ruimtelijk domein, benadrukt Nijs. 

“Iedereen die een hbo-opleiding of een academische studie heeft afgerond, beschikt over een vergelijkbaar werk- en denkniveau. En wie daarnaast de ambitie en potentie heeft om de opleiding tot adviseur in de ruimtelijke ordening succesvol af te ronden, kan worden aangekomen.” 

De provincie richt zich expliciet op carrièreswitchers omdat op die manier het zogenaamde waterbedeffect wordt omzeild, licht Nijs toe. “Door deze manier van werven voorkom je dat gemeenten werknemers bij andere gemeenten wegtrekken, wat het probleem alleen zou verplaatsen.”

Planning

Het omscholingstraject – dat in opdracht van de provincie Noord-Brabant speciaal is ontwikkeld door opleidingsinstituut Bestuursacademie Nederland – duurt één jaar en start op 1 mei 2023. In de eerste maand volgen de deelnemers twee à drie dagen in de week een training, daarnaast zetten ze zich in bij hun gemeente. In de maanden hierna volgen de professionals gemiddeld genomen één keer per week een training.

Verspreid over het ontwikkeltraject vinden zes intervisiemomenten plaats. “Dan wordt gekeken naar de persoonlijke ontwikkeling van de kandidaten en hoe zij het traject ervaren”, legt Nijs uit. 

Inmiddels hebben tientallen carrièreswitchers gesolliciteerd naar een plek binnen het ontwikkeltraject.