Arbeidsmarkt blijft ondanks verwachte recessie onrustig in 2023

02 februari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De recessie in 2023 gaat invloed hebben op het landschap van talentwerving. Het aantal vacatures in Nederland zal – na jaren van flinke groei – afvlakken en de werkloosheid zal toenemen. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het Europe Labour Market Report 2023 uitgevoerd door Magnit.

Volgens het onderzoek van Magnit (voorheen Brainnet) blijft de werkloosheid in Europa laag. In 2022 was het werkloosheidspercentage over de hele linie gemiddeld genomen 6% – het laagste punt in decennia.

Het tij lijkt echter te keren. “Er zijn duidelijke signalen dat dit het geval is”, zegt Sam Smith, EMEA-president bij Magnit. De Benelux-landen gelden als een goed voorbeeld hiervan. De afgelopen maanden is de dalende trend doorbroken en steeg de werkloosheid weer met enkele procentpunten.

Unemployment by Country

“Het aantal vacatures is de afgelopen jaren flink gestegen, maar gegevens over de laatste twee kwartalen laten zien dat de groei in sommige landen afvlakt, waaronder ook in Nederland”, zegt Smith.

Een lastige keuze

Volgens Magnit staan organisaties momenteel voor lastige keuzes in hun HR-afdeling. Door de economische krimp staan organisaties onder druk om scherper te letten op hun personeelskosten.

“Organisaties zetten in op het verminderen van kosten en uitgaven. Binnen de HR-kolom gaat het onder meer over het verminderen van externe inhuur, het ‘downsizen’ van het personeelsbestand, of het instellen van een vacaturestop. Sommige bedrijven zien zich zelfs genoodzaakt om te snijden in hun personeelsbestand (bijvoorbeeld: Philips en veel techbedrijven)”, aldus Smith.

Time to Fill by Country

Tegelijkertijd hebben HR-bazen nog steeds te maken met een grote krapte op de arbeidsmarkt, waardoor ze juist onder druk staan om juist meer uit te geven – om mensen binnenboord te houden of kandidaten over de streep te trekken. Zo is bijvoorbeeld in 2022 de zogeheten ‘Time to Fill’ gestegen naar het hoogste punt in jaren: gemiddeld kost het een werkgever nu 25 dagen om een openstaande functie te vervullen.

De onderzoekers adviseren wekgevers om met een strategische en datagedreven bril te kijken naar hun personeelsbeleid. Smith: “Hanteer een strategische, datagestuurde aanpak bij het (her)inrichten van hun personeelsbestand. En benut de inzet van tijdelijke medewerkers om zo flexibel mogelijk te kunnen opereren in deze tijd van onzekerheid.”

Ook wijst Smith naar de mogelijkheden om talent goedkoper in te huren in lagelonenlanden zoals Centraal- en Oost-Europa. Het gaat hierbij vooral om beroepen die op afstand kunnen werken, zoals IT’ers, creatieveling en klantenservice medewerkers.

De meeste bedrijven die ondervraagd werden voor het onderzoek denken dat de economische neergang in een groot deel van Europa de komende zes maanden doorzet.