Arcadis betrokken bij bouw van batterijfabriek voor e-voertuigen

26 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Arcadis is de komende jaren betrokken bij de realisatie van een gigantische batterijenfabriek voor elektrische auto’s in Duitsland.

Het ingenieurs- en adviesbureau is ingeschakeld door Automotive Cells Company (ACC). Dat bedrijf is in handen van batterijspecialist Saft (een dochter van energiebedrijf Total) en autobouwers Mercedes en Stellantis (een organisatie die in 2021 ontstond door de fusie tussen de fabrikanten PSA en Fiat Chrysler).

De specialisten van Arcadis zullen zich vooral gaan bezighouden met de planning en het projectmanagement van de realisatie van de fabriek. Deze wordt gebouwd in Kaiserslautern en moet – als het af is – jaarlijks zo’n 600.000 batterijen voor elektrische auto’s gaan produceren.

Arcadis betrokken bij bouw van batterijfabriek voor e-voertuigen

Met de stap wil ACC – en de Europese automobielsector – minder afhankelijk worden van batterijen uit Azië. China heeft namelijk een behoorlijke vinger in de pap in het e-voertuigen segment. Zo wordt volgens berichtgeving van de NOS meer dan 75% van alle autobatterijen ter wereld gemaakt door Chinese bedrijven. Ook domineert China de recyclingsmarkt van elektrische batterijen.

Maar dat is niet de enige reden, benadrukt Jean-Baptiste Pernot, werkzaam als Chief Operations Officer van ACC. “We willen eveneens een fabriek bouwen die gebruikmaakt van duurzame materialen en draait op hernieuwbare energie, zodat we de ecologische voetafdruk van batterijen voor elektrische auto’s met 35% kunnen terugdringen.”

Plan van aanpak

De nieuwe fabriek – die drie productielijnen zal tellen – wordt gebouwd op een kavel van 34 hectare, pal naast de onderdelenfabriek van Opel (onderdeel van Stellantis). Volgens de huidige planning gaat de eerste lijn in 2025 in bedrijf. Deze is goed voor een jaarlijkse productie van ruim 200.000 batterijen.

In de daaropvolgende jaren volgt de tweede productielijn. De derde lijn gaat naar verwachting tegen 2030 in voor het eerst draaien.

Martijn Karrenbeld, Global Director van de Industrial Manufacturing-praktijk van Arcadis, zegt: “De nieuwe fabriek van ACC wordt niet alleen op het gebied van duurzaamheid en derhalve dus in ecologisch opzicht baanbrekend. Het productiehuis brengt namelijk eveneens grote economische en sociale voordelen met zich mee, waar Kaiserslautern en zijn omgeving flink van kunnen profiteren.”

Takenpakket

ACC en Arcadis kwamen een aantal maanden geleden reeds met elkaar in contact met elkaar. De achtergrond: de fabriek wordt gebouwd op een voormalig industrieterrein. Het terrein dienst eerst schoongemaakt te worden, een taak waarvoor het ingenieurs- en adviesbureau werd ingeschakeld.

Daartoe voerden de experts Arcadis allereerst een milieustudie uit. Aan de hand daarvan namen ze het bedrijventerrein onder handen. Inmiddels in de volgende fase is Arcadis eindverantwoordelijk voor het projectmanagement van de bouw van de fabriek. Vanuit die rol draagt het bureau onder meer zorg voor het vervullen van allerlei doelstellingen. Denk hierbij aan het beheersen van de kosten, het waarborgen van de kwaliteit en het behalen van deadlines.