Onderzoek: Recycling van elektrische batterijen neemt een vlucht
Door de snelle opkomst van elektrische auto’s ontstaan tal van nieuwe aanverwante sectoren. Eén daarvan is het recyclingsegment voor oude elektrische batterijen, dat de komende jaren naar verwachting een flinke vlucht gaat maken. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse adviesbureau Circular Energy Storage.
In lijn met de energietransitie zal de vraag naar elektrische auto’s de komende jaren naar verwachting explosief toenemen. Reden er in 2020 nog maar enkele honderdduizenden elektrische auto’s op onze snelwegen, in 2025 zijn dat er mogelijk al meer dan een miljoen, in 2030 zo’n 2,5 miljoen en rond 2050 zelfs ruim 9 miljoen exemplaren (Bron: ElaadNL, 2021).
Al deze auto’s hebben batterijen nodig en producenten zullen deze enorme vraag naar verwachting nauwelijks aankunnen. Dat leidt naar alle waarschijnlijkheid tot een bloeiende industrie voor gerecyclede batterijen.
Dat is duurzaam en efficiënter, aangezien de grondstoffen om batterijen te maken – zoals de metalen lithium en kobalt – zeer schaars zijn (en in de toekomst alleen maar schaarser zullen worden).
Volgens Circular Energy Storage zal de wereldwijde recyclingcapaciteit voor elektrische batterijen explosief groeien. Tegen 2025 zal deze capaciteit, ten opzichte van 2021, vertienvoudigen, zo becijfert het adviesbureau. Er schuilt echter een gevaar in voor het Westen: China is momenteel goed voor 80% van de wereldwijde recyclingcapaciteit voor batterijen.
En ondanks Westerse pogingen om de achterstand in te halen, zal dat waarschijnlijk alleen op de lange termijn effect hebben. China was immers een van de pioniers in elektrisch rijden en beschikt over grote hoeveelheden elektrische auto’s. Met andere woorden: het leeuwendeel van de elektrische batterijen die belanden in het recyclingsysteem zal afkomstig zijn uit China.
Vooral Europese autofabrikanten zien dit als een bedreiging. Vanaf 2030 wordt nieuwe wetgeving van kracht die producenten zal voorschrijven om meer gerecycled materiaal te gebruiken in hun batterijen. Als alles zo blijft als het nu is, zullen producenten voor een groot deel afhankelijk zijn van China, en met het oog op de huidige geopolitieke ontwikkelingen is een dergelijke afhankelijkheid onwenselijk.
Een uitdaging waar ook de Chinezen mee te maken zullen krijgen is dat het aanbod van recyclebare producten – volgens de berekeningen van Circular Energy Storage – bij lange na niet voldoende zal zijn om aan de enorme vraag vanuit autofabrikanten te voldoen.
Er bestaan in principe twee belangrijke vormen van recycling: een maakt gebruik van oude batterijen, de ander van afvalmateriaal van batterijfabrieken. In 2025 zal 78% van het beschikbare schrootaanbod afkomstig zijn van productieafval, terwijl afgedankte batterijen goed zullen zijn voor 22%, zo voorspelt Benchmark Mineral Intelligence op basis van onderzoek.
Pas tegen het einde van 2030 zal de industrie volgens de consultants een keerpunt bereiken, dan zal het aantal beschikbare gebruikte batterijen sterk toenemen (elektrische batterijen hebben een levensduur van circa vijftien jaar en zodoende zullen pas vanaf 2030 veel batterijen aan recycling toe zijn).
Momenteel kampen automakers (en andere elektronicaproducenten) vooral nog met een andere schaarste: het aanhoudende wereldwijde chiptekort. Volgens adviesbureau AlixPartners liep de wereldwijde autobranche vorig jaar maar liefst $200 miljard mis door dit tekort.