ConQuaestor onderzoekt uitbesteding binnen gemeenten

10 augustus 2012 Consultancy.nl

Adviesbureau ConQuaestor gaat samen met advocatenkantoor Kennedy van der Laan onderzoek doen naar de status van uitbestedingen binnen Nederlandse gemeenten. De partners zijn op zoek naar medewerkers van gemeenten die bereid zijn om deel te nemen aan een online enquête. De resultaten van het onderzoek worden op 20 september gepresenteerd tijdens de Round Table ‘De uitbestedende overheid’.
 
Online enquête
De enquête invullen duurt ongeveer 5 minuten, en levert deelnemers een breed inzicht op in de uitbestedingsactiviteiten van deelnemende gemeenten. De enquête kan anoniem worden ingevuld. De enquête kunt u vinden op deze pagina.
 
Over het onderzoek ‘De uitbestedende overheid’
Kan de overheid de kwaliteit van haar functioneren wel waarborgen als zij de uitvoering van alle daaraan gekoppelde activiteiten niet in eigen beheer houdt? Wat is het nut, de noodzaak en de waarde van het uitbesteden van processen en diensten? En vooral: levert een uitbesteding ook daadwerkelijk de voorgenomen kosten- en takenverlichting op?
 
De uitbestedende overheid was lange tijd ongewenst. Want zolang de controle over kwaliteit en kosten niet gewaarborgd is, zijn we geneigd de uitvoering van activiteiten in eigen beheer te houden.Tegenwoordig zien we dat in de private sector en de overheid meer onderscheid wordt gemaakt tussen het taakbeheer en de eindverantwoordelijkheid daarover. Dit biedt ruimte voor procesverbeteringen en kostenreductie door de uitvoering van niet-kernactiviteiten door derden, aldus Van Asselt en Koornstra (De hype van het uitbesteden, B&G 2007).
 
Toch zien we dat het uitbesteden door de overheid minder gebeurt dan in de private sector, ondanks aanmoedigingen als gevolg van de recente bezuinigingsmaatregelen. Naar aanleiding van een aantal gesprekken met overheden en marktpartijen blijken er drempels te zijn die de voorspellingen van Van Asselt en Koornstra in de weg staan. Adviesorganisatie ConQuaestor en advocatenkantoor Kennedy Van der Laan doen daarom een hernieuwd onderzoek naar de status van uitbestedingen, specifiek binnen alle Nederlandse gemeenten.

Nieuws

Meer nieuws over