Big Four-kantoor KPMG boekt sterkste groei in 20 jaar

23 december 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG Nederland kan terugkijken op een bijzonder sterk jaar. De omzet van steeg met 15% – het hoogste groeitempo voor het accountants- en advieskantoor in meer dan twee decennia.

De omzet van KPMG steeg in boekjaar 2021/22 naar €687 miljoen, precies €200 miljoen meer dan vier jaar geleden. Het boekjaar van KPMG Nederland loopt van 1 oktober tot en met 30 september.

De accountantstak is goed voor het grootste deel van de inkomsten. De praktijk voor controlediensten noteerde een omzet van €364 miljoen, 11% meer dan een jaar eerder. Met een omzetstijging van meer dan 20% groeide de adviestak echter bijna twee keer zo hard. De snelle groei is vooral te danken aan een sterke vraag naar diensten op het gebied van strategie, duurzaamheid, wet- en regelgeving, risicomanagement en technologie.

Omzetontwikkeling van KPMG Nederland

“Ik ben ongelooflijk trots op de energie en toewijding die ik om me heen zie. Samen bouwen we aan een succesvolle, maatschappelijk relevante en innovatieve organisatie”, zegt Stephanie Hottenhuis, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van KPMG.

De grootste in…

Bijzonder voor KPMG is dat de 15% groei het hoogste groeitempo is sinds we de cijfers begonnen bij te houden in 2002. In de onderliggende periode heeft KPMG de manier waarop de financiële cijfers worden gepresenteerd gewijzigd (zo wordt KPMG Meijburg & Co tegenwoordig niet in de cijfers geconsolideerd), maar KPMG bevestigt tegenover Consultancy.nl dat er inderdaad sprake is van recordgroei.

Ter vergelijking: EY noteerde een groei van 9%, PwC zag de omzet zelfs licht dalen. De omzetgroei van Deloitte – de grootste onder de Big Four – was met 23% weliswaar nog een stuk hoger dan die van KPMG, maar deze werd opgestuwd door meerdere overnames. De groei van KPMG werd volledig organisch gerealiseerd.

Waar KPMG nog altijd de kleinste is van de Big Four-kantoren, mag het zich nu wel de grootste in accountancy noemen. Gemeten naar omzet laten de KPMG-accountants concurrent EY met een paar miljoen achter zich. Daarna volgt PwC, terwijl Deloitte anno 2022 veel meer consultant dan accountant is.

Omzet van de Big Four in Nederland 2022

De grootste accountant worden, of sneller dan de markt groeien, is volgens bestuursvoorzitter Hottenhuis echter niet het belangrijkste doel voor KPMG. “Maar het vervult ons wel met trots”, erkent ze.

“Onze doelstellingen zijn veel breder dan omzet en winst. We kijken ook naar kwaliteit, onze mensen, innovatie en onze bijdrage aan de maatschappij. We streven ernaar ons bedrijf duurzaam vooruit te helpen, door onze klanten te helpen een positieve impuls te geven en tegelijkertijd de grenzen van onze planeet te respecteren en te zorgen voor een goed evenwicht tussen people, planet en profit.”

Talent

Ondanks de krappe arbeidsmarkt had KPMG zijn talentmanagement goed op orde in boekjaar 2021/22. Het aantal medewerkers bij het kantoor groeide per saldo met ruim 300 naar een totaal personeelsbestand van 3.813. Het retentiepercentage was over de hele linie 82%, waarbij het de consultants zijn die het meest openstaan voor een nieuwe uitdaging buiten de deur (met een retentiepercentage van 79%).

In reactie op de aanhoudende druk op talent zet KPMG vol in op het aan boord te houden van medewerkers, vertelt Hottenhuis. “We hebben relatief meer in onze jonge collega’s geïnvesteerd om de huidige economische druk te verlichten. We letten enorm op cultuuraspecten zoals het beheersen van het werkvolume, het stimuleren van saamhorigheid en teamgeest, psychologische veiligheid en het faciliteren van hybride werk.”

Ook zijn de salarissen opgeschroefd, met gemiddeld 12% voor de medewerkers. Partners krijgen geen salaris maar een winstuitkering. Hun beloning steeg minder hard – de winst steeg wel van €111 miljoen naar €119 miljoen, maar het aantal partners steeg verhoudingsgewijs ook.

Wereldwijde omzet van KPMG 2022

Hetzelfde geldt voor het aantal vrouwen in de hogere regionen van de organisatie, kan Hottenhuis melden. “Onze prestaties op het gebied van diversiteit blijven verbeteren: vorig jaar ging meer dan 25% van de promoties naar vrouwen. 20% van onze partners en directeuren zijn nu vrouwen.”

Vooruitzichten voor 2023

Vooruitkijkend naar 2023, geeft de topvrouw aan dat KPMG er goed voorstaat, klaar voor de uitdagingen van de “complexe wereld” en om overheden en het bedrijfsleven te helpen in de “periodes van transformatie” waar ze doorheen gaan.

“Door onze kennis, onze brede ervaring binnen ons multidisciplinaire model en internationale praktijken over de hele wereld zijn wij goed uitgerust om de uitdagingen waar onze samenlevingen voor staan aan te pakken” , aldus Hottenhuis.

De roep om advies zal groot blijven, zo verwacht ze, vooral op het gebied van digitalisering en duurzaamheid. “Wel merken we nu dat door de economische onzekerheid bedrijven waar mogelijk langjarige strategische projecten uitstellen en er minder fusie- en overnamedeals zijn.”

Wereldwijd boekte KPMG in boekjaar 2021/22 een groei van 8%, naar €35 miljard. Op het mondiale toneel is KPMG groter in consultancy dan accountancy.