KPMG boekt omzetrecord, zowel wereldwijd als in Nederland

06 januari 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Big Four-kantoor KPMG heeft ondanks de coronacrisis een nieuw omzetrecord weten te vestigen, zowel wereldwijd als in ons land.

In het afgelopen boekjaar (dat liep tot oktober 2021) wisten de meer dan 100 internationale kantoren van KPMG gezamenlijk een omzet van $32,1 miljard te genereren, 10% meer dan de $29,2 miljard die in het door Covid-19 verstoorde jaar 2020 werd gerealiseerd. Daarmee werd ook de pre-corona jaaromzet van $29,8 miljard ruim overtroffen. 

In alle drie zijn belangrijkste service lines wist KPMG solide groei te realiseren. De Tax & Legal Services-tak behaalde een omzet van $7 miljard (een stijging van 8%), terwijl de Audit-praktijk goed was voor $11,9 miljard (+4%). En met een omzet van $13,7 miljard zet ook de Advisory-praktijk zijn sterke groei van de afgelopen jaren voort (+17%). Zo’n tien jaar geleden lag de omzet van de adviespraktijk nog op $7,5 miljard, terwijl de audittak toen al ruim $10 miljard genereerde.

Global revenue of KPMG, 2010 - 2021

De groei van de Advisory-activiteiten is deels toe te schrijven aan de hausse aan wereldwijde fusie- en overnamedeals in het afgelopen jaar. Daarmee steeg de vraag naar KPMG’s corporate finance- en dealmaking-diensten sterk, evenals de vraag naar digitale transformatie-expertise en cyberoplossingen.

Geografisch gezien is de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) nog altijd de belangrijkste markt voor KMPG. Daar steeg de omzet het afgelopen jaar met 12% naar $14,3 miljard, terwijl Noord- en Zuid-Amerika met 6% groei uitkwamen op een gezamenlijke omzet van $11,9 miljard. De Aziatisch-Pacifische regio was goed voor $6 miljard. Het afgelopen decennium groeide de omzet in deze regio met 50%. 

“Ons financiële succes is het resultaat van de samenwerking tussen alle kantoren van KPMG. Gezamenlijk hebben zij zich sterk gemaakt voor onze gedurfde ambitie om de meest vertrouwde en betrouwbare zakelijke dienstverlener te worden”, laat CEO Bill Thomas weten. “Ik bedank onze teams, die onder moeilijke omstandigheden onvermoeibaar hebben gewerkt om aan de snel veranderende behoeften van onze klanten te kunnen voldoen.”

KPMG in Nederland

Ook KPMG Nederland beleefde een recordjaar. De omzet kwam hier uit op €592 miljoen – 8% hoger dan in 2020, toen ook al een recordomzet in de boeken werd geschreven. En ook in ons land was het de Advisory-praktijk die de sterkste groei liet zien (+12%). 

Omzetontwikkeling van KPMG Nederland, 2015 - 2021

“De economische opleving en het recordaantal fusies en overnames hebben geleid tot een toename van dealactiviteiten. Dat geldt eveneens voor diensten op het vlak van supply chain management, digital transformatie en strategie”, laat Stephanie Hottenhuis weten, de CEO van KPMG Nederland.

De groei van de auditpraktijk (+6%) werd opgestuwd door een toegenomen vraag in combinatie met verbeterde efficiëntie dankzij investeringen in slimme audittechnologie. “KPMG heeft zich goed gepositioneerd in de verplichte accountantsroulatie van beursgenoteerde ondernemingen en won veel nieuwe contracten”, aldus Hottenhuis.

De komende jaren gaat KPMG zowel wereldwijd als in ons land fors investeren in het uitbouwen van veelgevraagde expertise. Denk bijvoorbeeld aan cybersecurity-, technologie- en environment, social & governance (ESG-)dienstverlening. Voor dat laatste onderwerp heeft het Big Four-kantoor maar liefst $1 miljard gereserveerd.

“ESG-kennis en -vaardigheden worden basisvaardigheden, net als kennis van digitalisering”, aldus Hottenhuis. “Nederland krijgt een centrale rol in de Europese ESG-plannen. Zo wordt het Nederlandse kantoor één van de ESG-kennis- en expertisehubs van Europa, en wordt er een ESG-academie in ons land opgezet.”

Bij KPMG Nederland werken 3.600 professionals vanuit twaalf kantoren. Wereldwijd telt het accountants- en advieskantoor meer dan 236.000 professionals.