Omzet KPMG groeit tot $30 miljard, Advisory grootste divisie

17 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG heeft zijn wereldwijde omzet het afgelopen financiële jaar zien oplopen tot een kleine $30 miljard. Gerekend in de lokale munteenheid komt de groei uit op 6%.

“We zijn blij dat we sterke groei hebben gerealiseerd gedurende een belangrijk transitiejaar voor KPMG”, stelt Bill Thomas, de wereldwijde voorzitter en CEO van KPMG International. 

Voor het tweede achtereenvolgende jaar was de groei het sterks binnen de Advisory-afdeling, waar de omzet met 7,9% toenam tot $11,95 miljard. Mark Goodburn, KPMG’s wereldwijde hoofd van Advisory, geeft aan dat de groei werd gestimuleerd door een sterke vraag naar diensten op het gebied van strategie, fusies & overnames en digitale transformatie. 

KPMG Advisory consolideerde zijn positie als de grootste divisie binnen het accountants- en advieskantoor. De tak genereert inmiddels zo’n $800 miljoen meer dan Audit en is al langere tijd KPMG’s best presterende onderdeel. “Onze consultants helpen klanten bij het scherpstellen van hun strategieën, het op één lijn brengen van de operaties door het hele bedrijf en meer klantgericht worden”, aldus Goodburn. 

De Audit-omzet groeide wereldwijd met 3,7% tot $11,18 miljard. KPMG bleef ook flink in de afdeling investeren, in zijn inspanningen om de kwaliteit verder op te krikken en de omslag te maken naar een meer digitaal-gedreven, toekomstbestendig businessmodel. “In een hypercompetitieve mondiale auditmarkt doen we grotere investeringen dan ooit tevoren om de auditkwaliteit te bevorderen”, bevestigt Bill O'Mara, KPMG’s wereldwijde hoofd van Audit. 

KPMG - Wereldwijde omzet 2010 - 2019

De Tax & Legal Services-divisie zag de omzet met 7,8% groeien tot $6,62 miljard. De groei binnen het juridische domein is vooral het gevolg van verdere wereldwijde uitbreiding. Ook werd de groei voortgedreven door de sterke vraag naar KPMG’s multidisciplinaire taks- en compliancediensten. “KPMG helpt bestuurders op het gebied van legal en tax niet alleen met het voldoen aan compliance-eisen, maar ook bij het transformeren van hun afdelingen”, aldus Jane McCormick, het wereldwijde hoofd van Tax & Legal Services.

Anorganische groei speelde een belangrijke rol in de groei. KPMG sloot verschillende deals gedurende het financiële jaar 2019, waaronder twee in Australië: de koop van insolventiespecialist Ferrier Hodgson en webdesignbureau Love Agency. Ondertussen verkocht KPMG in de UK zijn pensioendivisie aan het management van de afdeling in een door private equity ondersteunde management-buyout. 

Regionaal bezien, zorgde de Aziatisch-Pacifische tak met 9,3% voor de sterkste groei, die met name werd opgestuwd door de 14% groei van Advisory. De Amerika’s zagen 6,6% groei en Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India komen samen uit op 4,7%. Over zijn gehele kantorennetwerk in 147 landen bestaat KPMG nu uit meer dan 219.000 accountants, consultant en tax & legal-adviseurs. 

In voorbereiding op de (digitale) toekomst, heeft KPMG aangekondigd dat het de komende vijf jaar $5 miljard zal investeren in innovatie, mensen en technologie. “Dit zal ons in staat stellen onze koppositie in de digitale transformatie van de zakelijke dienstverlening te verder uit te bouwen”, aldus Thomas.