PwC-omzet groeit naar €884 miljoen, Advisory blinkt uit

08 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De omzet van PwC Nederland is het afgelopen boekjaar met 6,2% gestegen naar €884 miljoen. Ondertussen is het aantal PwC’ers in Nederland met 346 mensen gegroeid tot 5.437 mensen (per 30 juni 2019).

Alle beroepsgroepen zagen de vraag naar hun dienstverlening toenemen. De omzet van Assurance bedraagt nu €349.1 miljoen (was €332.2 miljoen), van Tax & Legal €280.9 miljoen (was €278.1 miljoen) en van Advisory €253.1 miljoen (was €222.4 miljoen). 

Met 13% groei blink Advisory uit, gestuwd door een sterke consultancymarkt met veel vraag naar dienstverlening op gebieden als digitale transformatie, nieuwe businessmodellen, innovatie en optimalisatie van de bedrijfsvoering. Onder de omzet van Advisory valt ook de omzet van Strategy&, PwC’s strategiedochter die ontstond toen het Big Four-kantoor wereldwijd Booz & Company inlijfde. Onduidelijk is hoe groot het aandeel van Strategy& in de omzet is, aangezien de Nederlandse kantoor – dat zo’n 100 medewerkers telt – geen uitspraken doet omtrent de omzet. 

Ad van Gils, bestuursvoorzitter van PwC Nederland, reageert in het Jaarbericht 2018/2019 wel op de cijfers van PwC: “We zijn trots op wat we met elkaar het afgelopen jaar hebben gedaan en wat we daarmee hebben bereikt”, aldus de vorig jaar gestarte topman.

Omzet van PwC Nederland

Van Gils laat weten vooral trots te zijn op het soort projecten waaraan PwC heeft bijgedragen: “Diverse opdrachten laten zien dat waar verschillende disciplines – ondersteund door technologie – samenwerken, we in staat zijn om te helpen belangrijke problemen op te lossen voor onze klanten en de maatschappij.”

CFO/COO Jolanda Lamse voegt toe dat de solide resultaten een sterke basis vormen richting de toekomst: “Hiermee kunnen we blijven investeren in de beste mensen, de kwaliteit van onze dienstverlening, duurzaamheid, de werkomgeving van onze mensen en in innovatieve technologieën.” 

Terwijl de omzet overal toenam en de winst steeg in Advisory and Tax & Legal, daalde de winst bij Assurance. Dit is echter logisch gezien de uitgebreide investeringen in deze tak. Accountancywerk staat onder grote druk van toezichthouders en de samenleving. In verschillende rapporten heeft de AFM de kwaliteit van accountantswerk bekritiseerd. In reactie hierop hebben bureaus kwaliteitsprogramma’s gelanceerd. Bij PwC uitte zich dit onder meer in investeringen in nieuwe mensen en verdere professionalisering. “Het leveren van kwaliteit heeft daarbij onze hoogste prioriteit omdat het raakt aan ons bestaansrecht”, aldus Van Gils. 

“Als organisatie hebben wij de afgelopen jaren verschillende maatregelen getroffen om onze cultuur te veranderen en de kwaliteit van onze dienstverlening verder te verbeteren. We zien, stap voor stap, de effecten van de in de afgelopen jaren getroffen maatregelen”, voegt Agnes Koops toe, die in ons land leidinggeeft aan PwC Assurance. “Zowel interne als externe onderzoeken en reviews, en recente rapportages van onder andere onze toezichthouder, laten dit zien. We hebben hier met elkaar ontzettend hard aan gewerkt en zijn daar dan ook trots op. Maar onze ambities liggen hoger. En uitdagingen zijn er nog genoeg.” 

De investering in Assurance was zo groot dat ze bijna de winstgroei van de twee andere divisies uitvlakte. Per saldo nam het resultaat van PwC daardoor slechts licht toe, van €161,6 miljoen naar €163,3 miljoen.

Omzet van de Big Four in Nederland 2019

Met zijn omzet van €884 miljoen is PwC momenteel de één na grootste Big Four in ons land, waarbij wel moet worden opgemerkt dat EY zijn resultaten over het laatste boekjaar nog bekend moet maken. Naar verwachting zal de omzet van het kantoor dicht in de buurt van die van PwC komen. De Nederlandse marktleider is Deloitte, terwijl KPMG bijna €200 miljoen achterloopt in omzet. 

Duuzaamheid

In reactie op het afgelopen jaar benadrukken alle bestuurders het belang dat PwC hecht aan duurzaamheid. Momenteel is bijna 40% van de bedrijfsvoering circulair. PwC’s ambitie is om in 2030 volledig circulair te zijn. Het afgelopen jaar trok PwC Nederland €2 miljoen uit om de organisatie duurzamer te maken. Het aantal PwC’ers dat betrokken is bij corporate responsibility-activiteiten steeg van 16% naar 22%. 

De ‘PwC SDG Dome’ op kantoor Amsterdam – waarin PwC op een interactieve wijze zichtbaar en concreet maakt hoe individuen en organisaties invulling kunnen geven aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN – is vanaf begin dit jaar bezocht door 3.500 PwC’ers en andere stakeholders. De SDG Experience was ook aanwezig op het High-Level Political Forum in het VN-hoofdkantoor in New York en gaat ook naar andere Europese landen.