KPMG investeert meer dan $1 miljard in duurzaamheid en ESG-diensten

02 november 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG gaat fors investeren in duurzaamheid. Voor de komende drie jaar trekt het wereldwijde accountants- en advieskantoor meer dan $1 miljard uit voor zijn duurzaamheids- en ESG-dienstverlening.

"We zetten de milieu-, sociale en governance-agenda centraal in alles wat wij doen. ESG (environment, social en governance) zal de gemene deler zijn die door onze hele, wereldwijde organisatie loopt. Van het in hun kracht zetten van onze mensen om positieve verandering te bevorderen, tot de dienstverlening voor onze klanten en onze partnerships met de belangrijkste stakeholders", zegt Bill Thomas, de wereldwijde voorzitter en CEO van KPMG.

Vorige maand deelde de topman zijn duurzaamheidsplannen met de ruim 227.000 werknemers van KPMG wereldwijd. De beoogde mega-investering – van meer dan $1 miljard – richt zich op drie belangrijke gebieden: klantdiensten, met ondersteuning van allianties; centres of excellence en technologie, met als doel ontwikkelingslanden te steunen; en het versterken van de vaardigheden van talenten binnen de organisatie.

KPMG investeert meer dan $1 miljard in duurzaamheid en ESG diensten

Uitbreiden van dienstverlening

Voor klanten betekenen de plannen goed nieuws. KPMG is van plan zijn portfolio van ESG-adviesdiensten aanzienlijk uit tebreiden, onder meer op gebieden als ontkoling en netto-nul, hernieuwbare energie en groene waterstof, klimaatverandering en transparantie van supply chains. Daarnaast zal KPMG investeren in het uitbouwen van zijn teams en het ontwikkelen van oplossingen en technologieën ter ondersteuning van zijn adviesdiensten (zoals bijvoorbeeld zijn Climate IQ-tool).

KPMG zal zijn technologische toolkit ontwikkelen in samenwerking met enkele van 's werelds grootste technologiespelers, waaronder Amazon, Google, Microsoft, Salesforce en ServiceNow. "Onze partners zullen ons helpen om cruciale inzichten op te doen op basis van data die klanten kunnen gebruiken om hun ESG-reis in kaart te brengen en essentiële veranderingen door te voeren om aan hun verplichtingen te voldoen", aldus Thomas.

Bovendien zal KPMG voor ontwikkelingslanden in het oostelijke Middellandse Zeegebied, Afrika, Azië-Pacific en Latijns-Amerika speciale diensten ontwikkelen. "Het doel van de 'Emerging Markets Accelerators' is om ervoor te zorgen dat gebieden in de wereld waar expertise en middelen ontbreken, een vertrouwde adviseur krijgen. Zodoende kunnen we ondersteunen bij de economische en sociale ontwikkeling, in lijn met de SDG's van de VN", laat Richard Threlfall weten, Global Head of ESG bij KPMG.

KPMG zal drie regionale ESG-centres of excellence oprichten in Europa, Azië-Pacific en Noord- en Zuid-Amerika. Daarbij zal het al zijn medewerkers opleiden op het gebied van ESG, om ervoor te zorgen dat alle medewerkers een "ambassadeur van positieve verandering" kan worden, zo legt Thomas uit.

Belangrijke rol voor KPMG Nederland

Volgens CEO en bestuursvoorzitter Stephanie Hottenhuis, speelt KPMG Nederland een "cruciale rol" in dit investeringsprogramma. Zo wordt het Nederlandse kantoor één van de ESG-kennis- en expertisehubs van Europa, en wordt er een ESG-academie in ons land opgezet.

Deze eer valt te beurt aan KPMG Nederland vanwege onder andere de omvang en het hoge volwassenheidsniveau van de Sustainability-praktijk van het kantoor (tevens een van de oudste duurzaamheidspraktijken binnen KPMG). Maar ook het feit dat het bedrijfsleven in ons land op verschillende onderdelen van duurzaamheid voorop loopt, zoals op het gebied van milieuverslaglegging en maatschappelijk verantwoord ondernemen, speelt een hierin een rol.

“We staan voor een belangrijke opgave in onze samenleving waarbij er sprake is van een collectieve verantwoordelijkheid. Burgers, ondernemers, investeerders en politici kunnen niet langer naar elkaar kijken en afwachten. De wil is er. Het is nu zaak sneller te handelen. KPMG draagt daar graag aan bij met kracht voor verandering dankzij onze wereldwijde schaal”, besluit Hottenhuis.