Nederlandse markt voor fusies en overnames op recordjacht

07 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse markt voor fusies en overnames ligt – net als wereldwijd het geval is – op koers voor een recordjaar. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.

In de eerste zes maanden van 2021 zijn in Nederland 55% meer bedrijfsfusies en -overnames overeengekomen dan in dezelfde periode in 2020:

Ook de financiële waarde van de 495 bedrijfsovernames en fusies in ons land is in de eerste helft van dit jaar en ten opzichte van dezelfde periode in 2020 flink gestegen. In totaal ging het om een bedrag van €65 miljard, tegenover €20 miljard vorig jaar.

Welke sectoren?

Voor bedrijfsovernames blijft de technologiesector, zowel in Europa als in Nederland, veruit favoriet. Bekende voorbeelden zijn de verkoop van softwarebedrijf Unit4 aan TA Associates en Partner Group en de overname van het Amerikaanse Sparkpost door het Amsterdamse techbedrijf Messagebird.

Ook de mediasector zit in de lift. Het samengaan van RTL Nederland en Talpa Networks was een van de meest spraakmakende fusies in de eerste helft van 2021.

Deals per target sector - yearly (2009-2020) - Nederland

Kijkend naar de prestaties van de M&A-markt in het eerste halfjaar, is het volgens KPMG zeer aannemelijk dat het dealvolume een eerder record uit 2019 zal gaan doorbreken. Echter, met het oog op de dealwaarde is het niet waarschijnlijk dat het record van 2015 zal worden verbroken (€179 miljard). Wel stevent 2021 af op een op-één-na hoogste eindstand.

Wie koopt wie?

In Nederland zijn financiële investeerders (private equity) goed voor circa 33% van alle deals. Dit is in lijn met het wereldwijde gemiddelde. De Verenigde Staten lopen hierin voorop, daar waren private equity-investeerders in de eerste helft van 2021 goed voor 43% van alle deals.

Financial vs strategic deals - monthly (H2 2020 - H1 2021) - Nederland

Danny Bosker, partner Mergers & Acquisitions bij KPMG, zegt over de resultaten: “De coronacrisis is ongetwijfeld een nieuwe katalysator geweest voor verdergaande digitalisering. Dat zien we terug in het overnamelandschap. We zien bovendien steeds meer bedrijfsfusies en -overnames, waarbij zowel technologie als duurzaamheid een belangrijke drijfveer zijn.”

Ook wereldwijd stevent de fusie- en overnamemarkt af op een record, gekeken naar dealvolume. En als de totale waarde van afgesloten deals boven de €3,5 biljoen uitstijgt, dan is er ook sprake van een record in dealwaarde. In de eerste helft van 2021 steeg de teller tot €2,4 biljoen, en daarmee is er een reële kans dat het oude record van 2015 sneuvelt, zo becijfert KPMG.