RTL en Talpa kondigen megafusie aan. Dit waren de M&A-adviseurs

25 juni 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Nederlandse medialandschap is opgeschud met het nieuws over de voorgenomen fusie tussen RTL Nederland en Talpa. Meer dan vijftig M&A-adviseurs droegen hun steentje bij aan de totstandkoming van de megatransactie.

Als de deal – een joint venture tussen de twee Nederlandse mediareuzen – doorgang vindt, ontstaat in ons land een ware mediagrootmacht, goed voor een gecombineerde omzet van ruim €900 miljoen en een personeelsbestand van zo’n 1.900 professionals (RTL Nederland: 700,Talpa Networks: 1.200). Door de deal vergroten de partners hun marktaandeel aanzienlijk naar ongeveer 40%. Ter vergelijking: publieke omroep NPO had vorig jaar een marktaandeel van circa 35,5%.

Nieuwe formats blijven ontwikkelen

John de Mol, topman van Talpa Network – onder meer bekend van de tv- en radiozenders SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538 – zal zich in navolging van de deal blijven richten op het ontwikkelen van nieuwe programma’s en formats. Die focus op nieuwe formats is voor het gecombineerde nieuwe bedrijf cruciaal, willen de twee partners zich de komende jaren kunnen meten met grote opkomende tech-/media- en streamingpartijen zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime.
RTL en Talpa kondigen megafusie aan

“Ik ben blij dat de deal een sterk Nederlands bedrijf vormt, dat niet alleen Nederlandse kwaliteitsprogrammering garandeert, maar in staat is om met Amerikaanse en Chinese techspelers te concurreren”, zegt De Mol daarover. “Ik richtte Talpa Network op om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende internationale platforms, zodat lokale content behouden blijft. Deze nieuwe stap maakt dat mogelijk.”

Versterken van Videoland-streamingdienst

RTL Nederland is in de eerste plaats bekend van de gelijknamige RTL-zenders die het aanbiedt, en naast platforms als Buienradar ook voor zijn streamingdienst Videoland. In navolging van de deal zal de focus de komende jaren liggen op het verder versterken van deze streamingdienst – die momenteel een miljoen abonnees telt – en daar innovatieve manieren van adverteren op aan te bieden.

Sven Sauvé, topman van RTL Nederland, spreekt van een ‘strategische zet’. “We willen Videoland sterker maken. De concurrentie op het gebied van streamingdiensten neemt toe. Zo komen Fireplay en HBO naar Nederland en we vermoeden dat er nog wel meer partijen klaarstaan. Door met Talpa Network samen te werken, kunnen we investeren in Nederlandse content en ons zo onderscheiden.”

Goed nieuws voor adverteerders

Wijzend op de toegevoegde waarde van de krachtenbundeling voor adverteerders, voegt Sauvé toe: “Die bieden we een rijk portfolio met tv, digitaal, radio en print. Echt een groot en mooi merkenpalet. Met deze samenwerking hebben we er vertrouwen in dat we ook op de lange termijn een serieuze speler blijven op de Nederlandse markt.”

In de gesloten deal – de transactie dient nog te worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten – behoudt RLT Group een belang van 70% in zijn Nederlandse divisie. Talpa Network krijgt 30% van de aandelen in de nieuw gevormde organisatie.

Dealmakers

Zowel RTL Group als Talpa Network werd bij de deal bijgestaan door een leger van bureaus, advocatenkantoren en financieel adviseurs. RTL Group had onder meer J.P. Morgan (financieel advies), EY (transactieadvies en tax advisory), NautaDutilh (juridisch advies) en Allen & Overy (mededingingsadvies) aan zijn zijde.

Talpa Network werd ondertussen geadviseerd door PJT Partners (financieel advies), Deloitte (transactieadvies) en Freshfields Bruckhaus Deringer (juridisch advies).

De volgende dealmakers waren betrokken bij de totstandkoming van de deal:

EY: Bruno Jelgerhuis Swildens, Theo de Gier, Maarten Hoen, Menno Pater, Isa Heldens, Rienk Kamphuis, Tim Clappers, Sanne Verhage.

Deloitte: Ad Veken, Bregje Huesmann, Esmee Coenen, Martijn Koedijk, Ruud Vijfvinkel.

NautaDutilh: Joost den Engelsman, Lieke van der Velden, Willianne van Zandwijk, Edger Kleijer, Jacqueline Clement, Mauricette Schaufeli, Felix Seuntjens, Jolize Lautenbach, Celine Houwen, Sophie van Lanschot, Naomi Asscheman, Joris Willems, Marlous Schrijvers, Maarten Schellingerhout, Edward Rijnhout, Sjuul Jentjens, Ashley Beesemer.

Allen & Overy: Kees Schillemans, Pieter Huizing, Lousine Hovhanisian, Eline Vancraybex.

Freshfields Bruckhaus Deringer: Harald Spruit, Brechje Nollen, Saloua Ouchan, Alvaro Pliego Selie, Marius Weyers, Mark Egeler, Julius Kahn, Maxine Lemstra, Tijn Mandema, Hiske Roos, Julia van Heusden, Ingrid van den Bosch, Max Immerzeel, Bob van Kasteren, Daan van Schaik.

J.P. Morgan en PJT Partners hebben geen lijst van dealmakers aangeleverd.