Omzet van Deloitte neemt met 23% toe tot bijna €1,3 miljard

05 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte beleeft gouden tijden in ons land, vooral met dank aan consultancy en financial advisory. De omzet van het kantoor steeg met maar liefst 23%.

Wat ooit vooral bekendstond als een accountantskantoor is dat vandaag de dag allang niet meer. Was Deloitte’s accountancydivisie in de jaren tot 2010 nog goed voor meer de helft van de omzet, anno 2022 is de stand van zaken volledig omgedraaid.

In het eind juni afgesloten boekjaar noteerde Deloitte een omzet van ruim €1,3 miljard, waarbij de consultants en financiële adviseurs samen goed waren voor meer dan twee derde van de omzet. Tel daarbij op dat de juristen en belastingadviseurs van Deloitte 19% van de omzet achter hun naam hebben staan, en er rest nog slechts een aandeel van grofweg een vijfde voor de accountants.

Omzet van Deloitte in Nederland 2022

Hans Honig, sinds 2019 de CEO van Deloitte Nederland, spreekt dan ook van een “gouden tijdperk” voor adviesdiensten.

De consultants hebben het vooral druk met strategisch advieswerk en het uitdenken van nieuwe businessmodellen (uitgevoerd door Monitor Deloitte), werk op het gebied van duurzaamheid en ESG, het bijstaan van klanten die hun productieketens transformeren en – hoe kan het ook anders – digitale transformatie (uitgevoerd door Deloitte Digital).

Ook de financiële adviestak is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Deze praktijk helpt opdrachtgevers met onder meer het sluiten van deals, beursgangen en het verbeteren van het risicomanagement.

“Het afgelopen boekjaar kenmerkt zich door hoge investeringen van onze cliënten, wat zich vertaalde in een sterke vraag naar onze dienstverlening. Het is positief te zien dat alle bedrijfsonderdelen bij hebben gedragen aan onze omzetstijging”, aldus Honig.

Omzetontwikkeling van Deloitte Nederland 2022

Daarbij wijst de CEO erop dat de “strategische keuzes” om klanten te ondersteunen “in hun transitie naar verduurzaming en digitalisering van hun businessmodellen” hun vruchten hebben afgeworpen. “Ook onze focus op thema’s als energie, voedsel, gezondheid en mobiliteit heeft zich vertaald in een sterke vraag naar onze dienstverlening.”

Lees ook: Deloitte investeert $1 miljard in Sustainability & Climate-praktijk.

Ook droeg de “steeds intensievere samenwerking in ons internationale netwerk” – Deloitte Nederland maakt deel uit van Deloitte North South Europe – bij aan de groei. “Het stelt ons in staat om onze klanten nog beter te bedienen in grote businesstransformaties”, aldus Honig.

De 7.200 werknemers van Deloitte profiteren mee van de omzetstijging. Van de winstpot van circa €200 miljoen vloeit zo’n €79 miljoen aan bonussen naar medewerkers. Dat is gemiddeld €11.000 per fte, waarbij de bonussen wel sterk variëren aan de hand van senioriteitsniveau.

De #1 van de Big Four

Hoewel niet alle vier de Big Four-kantoren hun jaarcijfers al naar buiten hebben gebracht, blijft Deloitte met ruim €1,3 miljard op de teller zonder twijfel de grootste van de top vier accountants- en advieskantoren in Nederland.

Omzet van de Big Four in Nederland

Bij nummer twee PwC – dat ook net de cijfers heeft gepresenteerd – liep de omzet het afgelopen boekjaar licht terug, van €936 miljoen naar €931 miljoen. EY en KPMG moeten hun cijfers nog bekendmaken. Zij draaiden in boekjaar 2021 een omzet van respectievelijk €900 en €592 miljoen*.

Splitsing?

Vorige maand maakte het wereldwijde bestuur van EY bekend dat het kantoor zich gaat opsplitsen in twee bedrijven, één gericht op accountancy en de ander op advisering. Vorige week, tijdens de Global Annual Meeting in Rome, liet wereldwijde CEO Punit Renjen nogmaals weten dat Deloitte geen reden ziet om het voorbeeld van concurrent EY te volgen.

Honig zegt daarover: “Wij zijn volledig gecommitteerd aan ons huidige model, waarbij controle en advies in één bedrijf samenzitten. Het is een model dat ons succes en resultaten heeft gebracht. Er zit een schaalvoordeel in dat we constant hebben kunnen vergroten. We geloven dat het bijdraagt aan de kwaliteit van audit. Het geeft ons bovendien meer financiële slagkracht om te investeren.”

* Sinds 2018 neemt KPMG de omzet van KPMG Meijburg (de Tax-praktijk) niet mee in zijn cijfers. Bij de cijfers van Deloitte, PwC en EY is de Tax-omzet wel meegenomen. De omzet van KPMG Meijburg ligt volgens de meest recente schatting tussen de €170 miljoen en €200 miljoen.